Суспільство (відео)

Нові постановки та визнання на міжнародному фестивалі: як працює Чернігівський обласний молодіжний театр у війну (Відео)

Заклади культури та мистецтва в Україні з початком повномасштабної війни були змушені переформатувати свою роботу. З перших хвилин вони стали потужними волонтерськими об’єднаннями, а багато працівників ще й пішли на фронт. Звісно, це неабияк вплинуло на повсякденну роботу. Чернігівський обласний молодіжний театр не є винятком, він, як і всі, досі прилаштовується до нових реалій. Про сьогодення театру нам розповів заслужений артист України Олексій Биш.

«Є актори і є такі речі, коли замінити важко, це колективна праця. І ми загубили не тільки через війну, а й через багато внутрішніх подій у театрі, практично наш величезний репертуар. Вистави, які любили наші глядачі. Наприклад, «451 градус за Фаренгейтом», який актуальний зараз, який треба грати»,- Олексій Биш, заслужений артист України, відомий чернігівський актор.  

Бо культура під час війни — також зброя, що допомагає всім об’єднатися задля єдиної мети, тримати бойовий дух і віру в найкраще. Тож хоч як би складно було, тут поновили репетиції та продовжують працювати. Аби глядачі і далі могли насолоджуватися театральним мистецтвом.

«Треба повернути системність, я розумію, що зараз війна і йдуть бойові дії. Але мистецтво і актори не повинні мовчати. Вони теж є зброєю для нашої Перемоги. Кожна вистава, кожен глядач у залі, кожен куплений квиток – усе це на допомогу нашій армії.

Зараз дуже радісна подія, наш художній керівник, режисер Ігор Тихомиров поновив виставу «Бравий вояка Швейк», яка дуже потрібна зараз глядачеві. І на сході України, і на заході, і на півночі, і на півдні. Невмирущий цей Швейк, життєдайний, який філософськи дивиться на всі події, що відбуваються довкола нього, що відбуваються з людьми, і він допомагає людям»,- Олексій Биш, заслужений артист України, відомий чернігівський актор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Я не міг сидіти на місці: заслужений артист України Олексій Биш розповів, як пережив бойові дії в Чернігові (Відео)

Навіть встигають на невеличкі гастролі. Нещодавно побували у Львові на міжнародному фестивалі.

«На фестивалі міжнародному, знаному – «Золотий Лев», що відбувався цьогоріч із 6 по 11 жовтня. Нашу виставу визнали найкращою на фестивалі. Це дарунок, мабуть, Геннадій Сергійович подарував, і вів нас, і веде вперед творчий колектив разом із новим директором»,- Олексій Биш, заслужений артист України, відомий чернігівський актор.

Воєнні події сьогодення також знаходять відображення в нових постановках. За драматичною поемою Юрія Соколова Олексій Биш вирішив створити виставу про воєнні події в Чернігові під назвою «Рубикон». У цьому також допоміг композитор Тарас Тарасенко.

«Ми створювали виставу про документальні події, але на художньому рівні про те, що відбувалося в Чернігові. Те, що бачили сам особисто Юрій Соколов і я, також увійшли ті історії, які йому приносили люди, і ще про волонтерів, про медичну бригаду на ЗАЗі і про хлібну чергу, і про сховища в підвалах, про дні та ночі.

Ці тексти… які я сам переживав і те саме думав, і те саме відчував, і кричав: «Навіщо ви прийшли до нас, вбиваєте, руйнуєте, ґвалтуєте? Я вас не звав». І Люба мені відповідає «Я не звала вас»,- Олексій Биш, заслужений артист України, відомий чернігівський актор.

Ця вистава також присвячена кожному захиснику та кожному жителю міста-героя Чернігова.

«Ми цією виставою намагалися передати глядачам нашу віру в Перемогу, що ми переможемо і що ми непереможні. Що ми дійсно живемо у славетному місті-герої, який у всі століття стояв і буде стояти»,- Олексій Биш, заслужений артист України, відомий чернігівський актор.

Загалом Олексій Биш розповідає, що планів і нових ідей – чимало. Тож на глядачів ще чекають цікаві нові постановки, а також уже відомі – у новому форматі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button