Суспільство (відео)

Освіта на краю обриву: Седнівський НВК отримав шанс на порятунок (Відео)

Седнівському НВК загрожує руйнування. Все через підмив ґрунту біля навчального закладу. Навчальний заклад побудували у 2012 році. А вже у 2015-му конструкція стічних вод не витримала різкого танення снігу та сильних дощів. Почалася ерозія розрізу схилу, що біля школи. Зараз між обривом і навчальним закладом приблизно 10 метрів.

«Там уже пройти не можна. Я місцевий мешканець, і я сюди ходив до школи. І в моєму дитинстві до обриву було 15-20 метрів. Там була дорога. Сьогодні там пройти неможливо. Тому там велика небезпека для школи», — Ярослав Маджаров, депутат Седнівської селищної ради («Наш Край»).

У 2017 році для локалізації проблеми була розроблена проєктно-кошторисна документація. На неї з місцевого бюджету виділили 80 тисяч гривень. Тоді утримувачем закладу була Чернігівська районна адміністрація. Однак на реалізацію проєкту тоді не знайшли коштів.

«Постійно були якісь проблеми. То не було грошей, то не було кому. Питання порушувалося, але до кінця ніхто нічого не довів. Тому і я, і мої колеги стурбовані цим питанням. Ми почали бити на сполох і намагатися вирішити цю проблему, бо хто, як не ми?» — Ярослав Маджаров, депутат Седнівської селищної ради («Наш Край»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Седнівській громаді підтримали звернення щодо збереження районної лікарні

Підтримки у вирішенні цього питання почали шукати й місцеві активісти. Олена Костриця каже, що побачила пост народного депутата Віталія Безгіна, в якому він запрошував до діалогу голів громад, активістів.

«Через деякий час нас відібрали для співбесіди та спілкування в Києві. Я поїхала до Києва, підготувала презентацію, бо це одна з нагальних проблем, яку не можна ігнорувати. Ми можемо щось відтермінувати на рік-два, але проблему зсуву ґрунту за 20 метрів від будівлі біля школи не можна відкладати. Поїхала до Києва, поговорили там. Віталій Юрійович зацікавився цією темою і сказав, що будемо працювати, якщо громада піде назустріч», — Олена Костриця, громадська активістка, мешканка Седнівської громади.

Саме громада має взяти на себе оновлення проєктно-кошторисної документації.

«Їй приблизно 5 років, але з огляду на те, що ціни змінюються і що завдання зараз трошки змінилися, то потрібне коригування і фінансової частини», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш Край»).

«Я сподіваюся, що дійсно протягом 2022 року матимемо змогу реалізувати цей проєкт і допомогти громаді. Але насамперед перший крок має зробити громада, бо треба виділити кошти на сам проєкт. Мені здається, що знайти 70 тисяч гривень місцевому бюджету під силу», — Віталій Безгін, народний депутат України («Слуга народу»).

«Проєкт старий, його треба оновити. Він коштуватиме приблизно 8-8,5 млн грн.. На жаль, у ДФРР він не влазить, тому що там від 10 млн грн. проєкти. Відповідно, потрібно в інших фондах, структурах шукати. Громада повинна співфінансувати, відповідно, 10% цієї суми – це кошти громади», — Сергій Гривко, народний депутат України («Слуга народу»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Седнівські війни: депутати від «Нашого краю» завадили нищенню суспільного майна (Фото)

Седнівська громада діє вже рік, та за цей час питання так і не зрушилося з місця. Селищний голова запевняє: все через те, що громада не могла розпоряджатися цим питанням.

«Школа була в спільній власності територіальної громади. Рішенням районної ради школа передана, передана технічна документація, наразі ми повністю господарі цього проєкту і можемо використовувати гроші», — Сергій Маслов, голова Седнівської територіальної громади.

На проблему громади відгукнулися і депутати Чернігівської обласної ради. Юрій Музика зазначив, що це питання тягнеться ще з минулої каденції. Однак зараз депутати мають змогу знову актуалізувати це питання.

«Тут підтримують усі гілки влади, зокрема ОДА, селищний голова врешті робить якісь кроки. Виділяють кошти з місцевого бюджету. Ми плануємо з депутатами інших фракцій виділити також з обласного бюджету кошти на коригування кошторисної документації. Заручившись підтримкою народних депутатів, ліквідувати цю надзвичайну ситуацію», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш Край»).

Після оновлення документації вже можна буде говорити про реалізацію самого проєкту. Кошти на нього повинні виділити з державного бюджету.

«Зараз йшлося про екологію, соцеконом і різні джерела. Це точно не зайде у великі програми як інфраструктурні об’єкти, бо воно не масштабне. Ключове – це щоб кошти зайшли. Тому варто спробувати це зробити», — Віталій Безгін, народний депутат України («Слуга народу»).

Місцеві мешканці наголошують на тому, що навчально-виховний комплекс треба рятувати якнайшвидше.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button