Політика

Седнівські війни: депутати від «Нашого краю» завадили нищенню суспільного майна (Фото)

*Актуально

Седнівська громада – знову в центрі уваги і вкотре в негативному контексті. Цього разу пристрасті вирують у селі Макишин. У місцевих людей увірвався терпець від безчинства, що відбувається у їхньому селі.

«У Макишині люди попросили перевірити інформацію, чому в село заїхала техніка – крани, трактор із лопатами, а також – що бригада розбирає на території колишнього колгоспу, де силосні ями.

Ми, троє місцевих депутатів від «Нашого краю» – Олександр Гаркун, Тетяна Рекун та Олександр Петренко, – виїхали на місце. Прибувши, побачили, що трактор розчищав силосні ями і якраз підготував їх до того, щоб витягувати звідти плити. Депутати попросили робітників, до речі, немісцевих, показати будь-які документи, але вони відмовилися», розповів Олександр Гаркун.

Депутати телефонували голові Седнівської громади Сергію Маслову, аби він приїхав. Натомість голова прислав замість себе начальника земельного відділу Михайла Холодила.

«Він приїхав і сказав, що тут усе добре. Хоча не перевіряв жодних документів, бо у них на руках не було. Комусь зателефонував, постояв і поїхав», повідомив Олександр Гаркун.

Після того, як начальник земельного відділу поїхав, троє депутатів повернулися до місця, де працювала техніка, і ще раз запитали про документи. Знову отримали відмову.

Ще раз зателефонували Маслову. Він взагалі відмовився приїжджати, сказав, що все відбувається в правовому полі.

Депутати викликали поліцію. Поки чекали правоохоронців, всі крани й інша техніка швиденько поїхали. Але депутати мають уривок відео, як робітники збиралися і як трактор виїжджав.

«За цей час, поки до нас приїхала поліція, місцевий фермер Сергій Анатолійович Довгань надав папери, але вони незрозумілі. Бо там якісь копії та перелік майна. Хоча маємо інформацію щодо цього майна зовсім іншу. Але факт у тому, що були написані три заяви у поліцію від кожного з депутатів. Уже кілька днів, як роботи в Макишині припинилися. Поки ми цю ситуацію тримаємо на контролі, щоб техніка там не працювала», зазначає Олександр Гаркун.

Майно колишніх членів КСП ім. Леніна, тобто людей, які раніше працювали у колгоспі, розбирається в Макишині не вперше. Причому це відбувалося роками.

«Не скажу, в які роки, але фермер Сергій Довгань викупив частинку майна, а решта майнових паїв є у людей на руках – це більше половини, відсотків 70%. А майна цього фактично вже немає.

Розібрали картоплесховище, майстерні, сараї на території колгоспу, навіси, млини, де борошно мололи, й інші об’єкти. Ситуація вже дуже накипіла. У селі ще залишились деякі споруди, тож майно дерибанять і далі.  Це один із тих моментів, чому Маслов не призначає старосту в Макишин. Бо староста порушувати питання про майно», переконаний депутат Седнівської селищної ради від «Нашого краю»

За інформацією депутатів, у попередні роки об’єкти розбирали люди, які працювали в фермера. Фермер давав наряд, а оскільки люди на роботі, то виконували.

У селі мають пояснення, чому таке відбувається.

«Були інвестори, які могли б вкласти кошти і, наприклад, тримати в Макишині ферму. Нині ж вкладати нікуди, бо немає ні сараїв, ні інших потрібних споруд. Довгань Сергій Анатолійович, який обробляє частину макишинських земель, приблизно півтори тисячі гектарів, робить це, щоб у село не зайшли конкуренти і не відібрали у нього землю. Взагалі люди на фермера ображаються, бо щодо виплат за паї є питання, щодо ставлення до людей. За 12 років у селі з його ініціативи нічого не зроблено.

А частину землі в нас обробляє інша людина. І ніби дрібниці, але каже: дві тисячі дам на ФАП – «тривожний чемодан» зібрати, наперед людям гроші дає. Тобто зовсім інше ставлення і платить більше за паї», розказав Олександр Гаркун.

Надалі безчинства в селі люди не терпітимуть.

«Можливо, нам вдасться створити і якусь комісію, щоб перерахувати майно, яке залишилося. І це питання в майбутньому порушуватимемо. Бо в людей залишилися майнові паї на руках», запевняє Олександр Гаркун.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button