Суспільство (відео)

Освітній екопроєкт: у Чернігові облаштовують першу станцію сортування сміття (Відео)

У Чернігові з’явиться перша освітня станція сортування сміття. Тут прийматимуть близько 20 видів вторинної сировини. Дещо відправлятимуть на переробку до Києва, частину забиратимуть чернігівські підприємці.

«Це різні види пластику, склотара, також різні види макулатури. Особливість цієї станції – у тому, що лише тут можна буде здати на переробку паперові горнятка, пакети «тетрапак», поліетиленові пакетики, пакетики курєрські, від кисломолочної продукції. І окремо в нас ще стоятиме бокс для збору пластику, який не можна переробити, але можна безпечно утилізувати», — Сергій Безбородько, ініціатор проекту, екоактивіст.

Екоактивісти реалізовують проєкт спільно з обласним Молодіжним центром. Саме він надав безкоштовне приміщення під сортувальну станцію.

«Це популярна ініціатива. Вона корисна для мешканців міста, для громади», — Олег Котеленець, заступник директора Чернігівського обласного молодіжного центру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стаканчики VS термочашки: як у Чернігові борються зі шкідливою вторсировиною

Зараз у приміщенні роблять ремонт та озеленюють прилеглу територію. Раніше в ньому розміщувався гараж, який багато років використовували як склад.

«Протікав дах, було захаращено тими матеріалами, які вже давно не використовувались і не були потрібні Молодіжному центру. Ці речі збирали ще до того, як почав функціонувати сам Молодіжний центр», —  Олег Котеленець, заступник директора Чернігівського обласного молодіжного центру.

Приміщення майбутньої станції та прилеглу територію своїми силами облаштовували активісти та працівники Молодіжного центру. Тут підремонтували дах, замінили вікна.

«Встановили металеві такі скоби, піддони, будемо скоро вішати інфографіку, що показуватиме, які фракції до яких боксів складати. Будуть контрольні ваги, гідравлічна тачка», — Сергій Безбородько, ініціатор проєкту, екоактивіст.

Вона є одним із компонентів проєкту «Supersorters», що реалізується за підтримки Посольства Чеської Республіки.

«В нього буде кілька етапів. Перший – це просвітницький. Уже зараз у соціальних мережах ми публікуємо дописи, які інколи руйнують міфи людей про сортування, інколи допомагають людям призвичаїтися до сортування. Розповідаємо, що можна сортувати, як правильно вторсировну зберігати, які фракції можна переробити, яких – уникати», —  Сергій Безбородько, ініціатор проєкту, екоактивіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські екоактивісти зустрічали гостей з Польщі

Проєкт передбачає й освітній компонент. У його межах навчатимуть екоменторів, які, у свою чергу, проводитимуть просвітницькі лекції для чернігівських школярів. У кожній школі також встановлять інформаційні стенди з поясненнями про важливість і правила сортування. Окрім цього, чернігівські школи обладнають інфраструктурою для сортування. Відповідний лист уже направили в управління освіти.

«Ми здійснюватимемо базове сортування, збиратимемо макулатуру, пластик і металеві бляшаночки. Розробили анкету в онлайні. Там є запитання відкриті. Представник школи або директор, або завуч повинні показати, чому саме їхня школа має долучитися, які проєкти були реалізовані. Якщо нам вистачить бюджету, то ми хотіли б задовольнити всі заявки, але згідно з проєктом передбачено 5 шкіл», — Сергій Безбородько, ініціатор проєкту, екоактивіст.

У межах проєкту також створять мобільний додаток, де будуть зазначені 20 уже наявних пунктів прийому вторсировини. Чернігівці зможуть обирати, куди здавати сміття: до пунктів прийому чи на сортувальну станцію.

«Буде одна кардинальна різниця – те, що ми не будемо оплачувати вторинну сировину, а будемо все приймати безкоштовно. Ми хочемо попрацювати в такому режимі місяць і зробити калькуляцію, чи зможемо ми покрити свої витрати на відправлення до Києва за рахунок реалізації вторсировини. Якщо нам цього не вистачатиме, то проситимемо людей залишати благодійні внески або ж шукатимемо джерела фінансування», — Сергій Безбородько, ініціатор проєкту, екоактивіст.

Подібні сортувальні станції вже є у Києві та Львові. За словами Сергія Безбородька, її поява в Чернігові – це великий крок до збільшення спільноти людей, які долучаються до сортування. Запустити її в роботу планують уже наприкінці червня.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button