Суспільство (відео)

Оцінка «ганебно»: в Седневі депутати визнали роботу голови громади незадовільною (Відео)

Під крики «Ганьба!», зі шквалом образ та емоцій, що мало не переростали в бійку

«Я не подаю по четвергах. Рідний, іди гуляй. На тобі 60 копійок. Іди гуляй».

відбулася позачергова сесія Седнівської селищної ради.

Головне питання – звіт голови Сергія Маслова, який, м’яко кажучи, не вразив. Спершу була озвучена поточна робота – до деталей, але без конкретного результату для людей.

«Створено інвентаризаційну комісію. Розроблено електронні ключі та підписи. Створено та розроблено статути. Надіслано листи на Мінцифри»,- Сергій Маслов, голова Седнівської громади.

Далі пішли просто статистичні дані.

«На території Великодирчинського старостинського округу земель сільськогосподарського призначення налічується 1272 га, із них рілля – 651 га, сіножать – 382 га, пасовища – 239 гектарів»,- Сергій Маслов, голова Седнівської громади.

Не дивно, що запитань до голови і «до», і «після» звіту було безліч. Як приклад, 10 місяців майже пів сотні дворів у Седневі без води.

«Це екологічна й ендогенна катастрофа. Я так вважаю»,- Людмила Вільчинська, депутат Седнівської селищної ради.

«Ми не можемо попити, помитися, худобу напоїти. 10 місяців можна було щось зробити, якось вирішити питання. То щоб голова зараз піднявся та конкретно сказав, коли це все діло буде вирішено. Якщо впродовж двох тижнів не буде жодного руху нашими вулицями, я вас попереджаю, що сама вийду на ту дорогу, і поки не буде жодного руху…»

«Зараз тривають перемовини з європейськими… — Нам не легше від цього. Що ви 10 місяців робили?»,- Сергій Маслов, голова Седнівської громади.

Далі щодо виділення землі, яке, на думку депутатів, відбувається непрозоро і протизаконно. Тому й було озвучено пропозицію щодо накладення мораторію на земельні питання.

«Від групи депутатів надійшла ініціатива про внесення питання про встановлення мораторію на надання дозволів на розроблення технічної документації із землеустрою»,- Олександр Гаркун, депутат Седнівської селищної ради.

Але Сергій Маслов пропозицію відхилив одноосібно, навіть не поставивши її на голосування. Мотивував правилами діловодства.

«Правила діловодства і правила оформлення документів та їх подання»,- Сергій Маслов, голова Седнівської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові на «зебрі» збили дитину (Фотофакт)

«Зверніть увагу, будь ласка, що він не хоче ставити на порядок денний питання щодо призупинення видання землі»,- Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Загалом депутатський корпус вказував на безліч господарських недоопрацювань селищного голови.

«Вам неодноразово казав, що всі оці ваші починання вони гарні. І кінофільми оці, і так далі. Але треба робити роботу основну. Щоб люди бачили, що конкретно є селищний голова, який не фільми крутить, а робить конкретну роботу»,- Валерій Іванов, депутат Седнівської селищної ради.

Тому не дивно, що, заслухавши звіт і прийнявши його за основу, депутати внесли правку про визнання роботи Сергія Маслова незадовільною.

«Визнати незадовільною»,- Ярослав Маджаров, депутат Седнівської селищної ради.

І тут почалося…

«Жодних поправок не треба. Це порушення закону. Жодних поправок не треба»,- Андрій Карась, депутат Седнівської селищної ради.

Сам Сергій Маслов і його однодумці спершу просто забороняли вносити правку.

«Ми маємо право внести пропозицію, ви маєте право внести пропозицію до початку голосування».

«Давайте поставимо на голосування. – немає такого в порядку денному. – Вирішувати це повинна рада. Рада повинна вирішувати, так».

Відверто говорячи абсурдні речі з погляду чинного законодавства.

«Комісії… Ніхто не розглядав вашого рішення. Ви самі зараз написали просто на коліні. Ви маєте право, але якщо будете подавати вчасно за термінами»,- Сергій Маслов, голова Седнівської громади.

«Депутат може внести зміни до проєкту рішення? Так чи ні? Що? Не може? Я просто…»,- Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Цікаво, що голова Чернігівської районної ради, до якої входить і Седнів, самоусунувся від діалогу, спокійно спостерігаючи паплюження законодавства. Відповідь на запитання, чи може депутат вносити поправку, була такою.

«Я не просив слова, я коли прошу слово»,- Микола Силенко, голова Чернігівської районної ради.

Тому коли депутати побачили, що Сергій Маслов не збирається далі вести сесію та ставити поправку на голосування,

«Я маю повне право внести поправку. Давайте голосувати за поправку»,- Ярослав Маджаров, депутат Седнівської селищної ради.

Було знайдено інший законний шлях.

«Прийнятий за основу і зараз кожен депутат може внести зміни до проєкту рішення. Якщо головуючий відмовляється далі розглядати це питання, тобто він невмотивовано відмовляється від ведення сесії, то сесію має продовжити вести секретар селищної ради»,- Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Тоді команда селищного голови вибрала силовий варіант дій.

«Поправок немає».

Отак «поправок немає». Це вже нагадує «демократію Середньовіччя».

«Іди звідси. – Папери віддай. – Хто ти такий? – Іди гуляй».

«А чому ви бігаєте переді мною з кулаками? – Я не бігаю. – А чому ви скачете? – Я не скачу перед вами».

Із боями депутатам усе-таки вдається довести, що правки є, і їх підтримує більшість.

«12 «за», один утримався. 12 «за», отже, поправка до проєкту рішення прийнята»,- Тетяна Мориляк, секретар Седнівської селищної ради.

Загалом 13 із 22-х депутатів проголосували за рішення щодо незадовільної роботи голови.

А в Седневі ми вкотре побачили кризу керівного менеджменту. Громада просто пливе за течією популізму та некомпетентності. Питання тарифів, благоустрою, освіти та багато-багато інших сьогодні з подачі селищного голови не вирішуються, а з часом боляче вдарять по кожному жителю об’єднання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button