Суспільство (відео)

Патріотизм у темряві: як чернігівську молодь вчили любити Україну (Відео)

Своєрідний просвітницький патріотичний експеримент з елементами «гри тіней» та «історичних цікавинок» провели в Чернігові – на базі кіно-культурного мистецького центру з національно-патріотичного виховання дітей і молоді (колишній кінотеатр імені Щорса).

Там відбулося засідання за круглим столом під назвою «Воїни світла: українська військова традиція». На «експериментальне» засідання зігнали чернігівських курсантів і школярів. Про цікавинки українського війська на різних історичних етапах науковці розповідали майже в суцільній темряві.

— У Київській Русі хлопці жили вовчим життям. Юнаків збирали в лісі і навчали військовій тактиці. Потім із цих юнаків готували високоорганізоване військо, — Юрій Русанов, чернігівський історик.

Щоб «відірвати» молодь від гаджетів, спікери вибрали найцікавіші теми.

— Цікавий звичай – побратимство. У козаків були випадки, коли в когось не було брата, то вони браталися. Цей обряд супроводжувався певними діями: скріплення кров’ю, клятвою. У бою, якщо побратим потрапляв у біду, його брат повинен був допомогти, — Юрій Русанов, чернігівський історик.

Українці – сильна нація. Саме цей месидж намагалися донести чернігівські науковці до молоді.

— Формування збройних сил України розпочалося під час Першої світової. На Західній Україні австрійська влада дозволила створювати частини січових стрільців. Традиції козацькі були реалізовані в абсолютно нових умовах.  Дві блискучі перемоги – біля гори Лисої і на горі Маківка змусили визнати повноцінною військовою силою українські формування, —  Тамара Демченко, чернігівський історик.

Звісно, патріотизм варто виховувати змалечку, і подібні заходи вкрай потрібні. Але деякі глядачі патріотичний тест на «випробування темряви» не пройшли і в такій обстановці дивилися «Воїнів світла» у власних сновидіннях.

Ще статті по темі

Back to top button