Суспільство (відео)

Під носом у ворога: аграрії – останній оберіг Семенівської глибинки (Відео)

Чернігівщина сьогодні по праву вважається аграрним краєм. Але похвалитися таким статусом можуть тільки центральні та південні райони області. Тоді як північне полісся ледь зводить кінці з кінцями. Переважно робота більшості господарств там тримається на таких ентузіастах, як Петро Ткаченко, який уже близько двадцяти років є головою СТОВ «Нива» в селі Тимоновичі, що в Семенівському районі. Такі люди вміють працювати змалечку і знають ціну своїй роботі.

«Я з дитинства в цьому господарстві. Раніше було багато людей. Розорювали землю під картоплю, буряк, все конями», — директор СТОВ «Нива», депутат Семенівської районної ради, «Наш Край» Петро Ткаченко.

Особливо вражає те, що при деревно-підзолистих ґрунтах, що вважаються найгіршими для родючості, тут розвивають тваринництво, яке в області зведене до мінімуму. За цих умов вдається і розвиватися – будують новий зерноочисний сушильний комплекс, який працюватиме на дровах і перероблятиме на день до 70 тонн зерна. Особливу увагу ж приділяють, звісно ж, розвитку молочного стада.

«У нас доїли відрами. А в 2011 році побудували доїльний зал. Це значно легше для доярок. Молоко одразу йде до холодильної камери. Здаємо молоко на Новгород-Сіверський маслосирзавод», директор СТОВ «Нива», депутат Семенівської районної ради, «Наш Край» Петро Ткаченко.

Петро Ткаченко – представник політичної партії «Наш Край», що об’єднала у своїх лавах багато господарників. Ще одним із них є Олександр Нестеренко, керівник «Агрофірми Миколаївка» з однойменного села Семенівського району.

«Основний напрям господарства – це тваринництво. Ми намагалися займатися і вирощуванням овочів, і льону. Тобто займались тим, щоб заробити для того, аби вижити», — директор СТОВ «Агрофірма «Миколаївка», депутат Семенівської районної ради, «Наш Край» Олександр Нестеренко.

Сьогодні найбільш болючим питанням для аграріїв-тваринників є ціни на їхню продукцію, що не відповідають витратам на утримання тварин і вартості нової техніки.

«У нас є обґрунтування ціни на молоко. Воно не повинно коштувати 7 гривень 50 копійок як сьогодні. Ми можемо вижити на таку ціну, але розвиватися ми не можемо. Воно повинно коштувати не менше 11-12 гривень», — директор СТОВ «Агрофірма «Миколаївка», депутат Семенівської районної ради, «Наш Край» Олександр Нестеренко.

Аграрні господарства, крім бюджетних організацій, є єдиним джерелом робочих місць у селах. Саме аграрники формують усю інфраструктуру. І якщо вони зникнуть – зникне й село. Слід зазначити, що Тимоновичі є прикордонним населеним пунктом, і до сусідньої ворожої Росії буквально декілька кілометрів. За словами Петра Ткаченка, особливих проблем таке сусідство не створює, хіба що військові постійно риють канави для захисту від сусіда, забираючи таким чином чимало сільгоспугідь. Але водночас у селі створюється атмосфера безпечності та захищеності.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Господар — він і є господар, шана йому. І неважливо, до якої політичної партії він належить. Навіщо в цьому невеликому повідомленні кілька разів наголошувати на приналежності його та інших аграріїв до якоїсь партії. Стаття таким чином перетворюється на агітаційну, а це зайве.

    1. Тому, що сайт викуплений (підкуплений) партією (групою осіб) під назвою «Наш край»!

Back to top button