Суспільство (відео)

Після перевірки території Земснаряду відкрито два кримінальні провадження (Відео)

Два кримінальні провадження відкрито після перевірки Державною екологічною інспекцією території Земснаряду. Нагадаємо, в березні в Мережі з’явилося відео про засмічення прибережної території озер, зокрема йшлося про ділянку, що перебуває в оренді у підприємства «Будмірантарінвест». В.о. чернігівського міського голови Олександр Ломако на нараді 12 березня заперечував факт правопорушення. Проте не лише ми та містяни бачили це сміття, його і знайшли відповідні державні органи, що здійснювали перевірку.

«Із приводу Земснаряду я звертався до Державної екологічної інспекції, до спеціалізованої екологічної прокуратури в складі Чернігівської обласної прокуратури та до начальника Чернігівської міської військової адміністрації Дмитра Брижинського», — Олександр Гашпар, громадський активіст.

Наразі Олександр Гашпар уже отримав відповіді від прокуратури та екологічної інспекції.

«Прокуратура відкрила два кримінальні провадження: одне – за фактом засмічення земельної ділянки комунальної форми власності будівельним сміттям; друге провадження – за фактом незаконної порубки дерев без наявності відповідного ордера. Ці факти були встановленні під час спільної перевірки прокуратури та Державної екологічної інспекції», — Олександр Гашпар, громадський активіст.

Під час перевірки було виявлено не лише факт засмічення прибережної території Земснаряду, але й незаконну вирубку дерев. Зокрема, йдеться про те, що на території було виявлено 14 зрубаних і пошкоджених дерев. Проте документів ні на вирубку дерев, ані на підсипання ділянки екологічній інспекції ніхто не надав. Виникає зовсім логічний висновок – їх нема або ж є що приховувати.

«Власник земельної ділянки їм заявив, що будівельне сміття підсипається в межах проведення будівельних робіт, але жодних дозвільних документів на проведення цих робіт не надали. Так само на запит Державної екологічної інспекції Державний архітектурний будівельний контроль також не зміг надати дозвільних документів, що надавали б право на виконання будівельних робіт на цій земельній ділянці», — Олександр Гашпар, громадський активіст.

А поки спеціалісти міської ради не вбачали правопорушення в цій справі, Державна екологічна інспекція знайшла порушення вимог у сфері управління відходами, що створює небезпеку для довкілля та ризик забруднення ґрунтів. Окрім цього, є й порушення вимог щодо охорони, утримання та використання земельних насаджень.

«Що загрожує правопорушникам? Щонайменше адміністративна відповідальність, якщо там будуть встановлені якісь тяжкі наслідки або склад кримінального правопорушення, тоді й кримінальна відповідальність. Але адміністративна відповідальність, скоріш за все, буде точно», — Олександр Гашпар, громадський активіст.

Наразі триває досудове розслідування. Подробиці згодом.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button