Суспільство (відео)

Тихе ув’язнення: як чернігівці потрапили в пастку ліфта (Відео)

Заручники у власних оселях. У Чернігові старенькі та малеча не виходять на вулицю по кілька тижнів. Паралізована багатоповерхівка через несправний ліфт.

— Він не працює, можете перевірити і нікого немає: ні з ЖЕКу, ні з ліфтового господарства.

Сміх крізь сльози. Мешканці цього будинку понад два тижні живуть без ліфта. Зізнаються, тридцять років ліфт працював без жодних проблем, а почав ламатися, щойно в місто прийшло нове підприємство, яке обслуговує ліфти.

— Тридцять років працював ліфт, 30 років. Поки не поміняли на новий.

Зоя Кривошея понад два тижні свіжим повітрям дихає з балкону, а природою милується через шибку вікна.

«От ліфта немає і снігу немає, я залюбки пішла б гуляти», — заблокована мешканка будинку Зоя Кривошея.

Її сусідка з сьомого поверху – бабуся Аза на вулиці теж не була більше двох тижнів. Та терпіти більше не може – настав час відвідувати лікаря.

«На прийом до лікаря треба йти і за часом, і просто перевіритися. Ну, неможливо. Туди спустишся, а назад неможливо. От ідеш отак», — заблокована мешканка Аза Лазарева.

Людмила Лісова нині заспокоює доньку. Вона просиділа в ліфті понад годину. Спізнилася до школи та перелякалася.

«Я в ліфті застрягла, каже мені. Питаю: «Боїшся?» — «Наче ні. Але страшно. Світло є, але миготить», — мешканка будинку Людмила Лісова.

Страждають без ліфта і ці мешканці будинку. Раніше з п’ятого поверху їх вигулювали тричі на день. Нині обмежуються одним ранковим гулянням.

-Піднімаю, на руки беру. Оцей у мене вже старенький – йому вже 9 років. Беру і його, і так з перемінним успіхом піднімаюсь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Управлінню ЖКГ не вистачає 6 мільйонів на ліфти

І так протягом січня понад п’ять будинків з однаковими проблемами. Замість справного ліфта мешканцям пропонують телефонувати до кол-центру. Спробуємо й ми.

-Ваша позиція в черзі. Прогнозований час очікування – дві хвилини. Дякуємо за терпіння.

Терпіння не вистачає – їдемо шукати організацію, що мусить обслуговувати ліфти. Підприємство «Центрліфт» витіснило попередників два роки тому. В орендованому приміщенні – нікого.

Заступник міського голови, що відповідає за комунальну сферу, пояснює: тендер вони виграли, бо запропонували найнижчу вартість своїх послуг. Чому в місті зупинилися ліфти, чиновник з’ясував.

«Ну, організація, що обслуговувала ці ліфти, мала своє обладнання, починаючи від котушок, електронне обладнання – це вони виробляли, і вони начебто монополісти, а зараз обслуговує ліфти інша організація. У них якісь конфлікти, що ця не може придбати це обладнання в них», — заступник міського голови Андрій Черненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові знову зростуть тарифи

Нова організація, яка взялася за обслуговування чернігівських ліфтів, не очікувала такої кількості поломок. А відтак не встигає укладати договори з підрядниками на ремонт ліфтових кабін і моторів

«До кожного ліфта підхід окремий, є запитання, наприклад, щодо ремонту електродвигунів. Згорів – його треба віддавати спеціалізованій організації на перемотку – це час займає. Для уникнення негативних наслідків», — заступник директора обслуговуючого підприємства Ірина Данилова.

Допоки готувався сюжет, ліфт на Київській, 6 таки полагодили. А члени виконкому такої безгосподарності підприємства «Центрліфт» не помітили і на засіданні підтримали підвищення тарифу, причиною якого стало здорожчання послуг на обслуговування ліфтів. Тепер за таку послугу мешканцям доведеться платити ще більше.

Журналіст Наталія Тягнирядно

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. С приходом компании Центролифт начались проблемы,с которыми мы не сталкивались десятки лет.Отис обслуживал ОТЛИЧНО.Теперь лифт останавливается по несколько раз на месяц.Страшно ехать в работающем,так как не уверен,что не застрянешь.Чиновники! Что Вы ждете?Когда случится какое-нибудь ЧП не приведи с плачевным исходом? Ведь при таком обслуживании неделеко до беды!Проснитесь!

  2. Складывается впечатление, что лифты меняют специально плохо, очень плохо и халатно. Новый лифт, но он регулярно ломается, при том, что старый работал хорошо. Центрлифт — шаражкина контора, где нет специалистов, тендер выиграли, так надо и оправдывать это доверие. Не умеете выполнять работу и оказывать услуги за которые брались, ОТКАЖИТЕСЬ. Отис, если работники остались, надеюсь, возьмется снова за работу. А Ирина Данилова пусть занимается делом, которое умеет делать, а не придумывать как содрать с людей деньги.

Back to top button