Суспільство (відео)

Початок опалювального сезону та відновлення колектору: в ЧМР відбулася щотижнева нарада (Відео)

«Є таке хитре правило: щоб зберегти здоров’я в ці перші холодні дні, треба, хоч зараз там і +5, вдягатися як взимку: от зимову куртку вдягаєте і так легше адаптуватися. А коли ситуація нормалізується, можна перейти на осінній одяг»,- Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Із «хитрих правил» від в.о. чернігівського міського голови Олександра Ломако та з обговорення початку опалювального сезону в Чернігові розпочалася цього тижня нарада в муніципалітеті. Цьогоріч опалювальний сезон у місті розпочинається вчасно. 15 жовтня опалення підключать до бюджетних установ соціальної сфери, зокрема садків, шкіл і лікарень, а від 16 жовтня стартує підключення до опалення житлових будинків.

«Цей процес займатиме від 5 до 7-8 днів, тобто подача теплоносія буде здійснюватися до будинків у цей період. Це пов’язано з великою кількістю будинків. Приблизно 1300 будинків у нас по місту»,- Олексій Щербина, голова правління АТ «Облтеплокомуненерго».

Натомість під час підключення опалення, за словами Олексія Щербини, можуть виникнути певні проблеми безпосередньо в деяких квартирах. У такому випадку треба звернутися до аварійних служб відповідних підприємств забезпечення теплоенергією міста: «ОТКЕ» або ж «ТКЕ» відповідно.

«У будинках після літнього періоду десь проводили ремонтні роботи, то може бути заповітрена система і ще деякий час у деяких квартирах, як правило, це верхні поверхи, то може в деяких квартирах бути, а в деяких не бути.

Не потрібно вже від завтрашнього дня з обіду телефонувати на аварійну службу та робити заявку про те, що нема тепла. Всі заявки ми прийматимемо з наступного тижня»,- Олексій Щербина, голова правління АТ «Облтеплокомуненерго».

Наразі відбувається процес забезпечення безперебійного надання теплопостачання в місті, відповідні підприємства забезпечуються генераторами, місто активно готується до можливих вимкнень електроенергії, спричинених можливими погодинними графіками або ж обстрілами ворога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заміна зруйнованої та аварійної ділянки колектору в Чернігові обійдеться орієнтовнов 17 млн грн

«Треба готуватися до найгірших сценаріїв, а сподіватися по-людськи, що їх не доведеться застосовувати»,- Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

«Зроблено на два підприємства запас палива 50 тонн. Зроблено.

Цього вистачить на кілька днів у випадку таких ситуацій, які ми переживали в 2022 році. І забезпечить одне й інше підприємства резервними джерелами»,- Олексій Щербина, голова правління АТ «Облтеплокомуненерго».

Не менш важливою для містян є вирішення надзвичайної ситуації місцевого значення, що трапилася в місті 4 жовтня. Цього дня сталася аварія на каналізаційному колекторі, розташованому в мікрорайоні Шерстянка. У зв’язку з аварією було обмежено водопостачання до багатоквартирних будинків у п’яти мікрорайонах міста. Лише наступного дня змогли його відновити.

«На вулиці Текстильників не все так добре, як хотілося б. Провели обстеження колектору ще під п’ятьма залізничними коліями, там десь сім залізничних колій пролягають. Колектор у дуже аварійному стані, і ймовірна аварія буквально кожного дня, кожної миті, тому ухвалили рішення ще додатково змінювати колектор під залізничними коліями методом глибинного буріння»,- Сергій Малявко, директор КП «Чернігівводоканал» ЧМР.

Як зазначає Сергій Малявко, проблемою початку відновлення колектору є те, що кожна залізнична колія має свого власника, тому потрібне відповідне погодження на здійснення ремонтних робіт і заміну колектору на цих ділянках. Гроші ж на відновлювальні роботи планують знайти в міському бюджеті.

«У зв’язку з тим, що ділянка, яку ми хочемо замінити, збільшилася, то вартість, відповідно до кошторисної документації, яку нам надав підрядник, становить 17 млн грн. Наразі ми перевіряємо кошторис. Після перевірки укладатимемо договір. Розпочинатимемо роботи після погодження «Укрзалізницею»,- Сергій Малявко, директор КП «Чернігівводоканал» ЧМР.

«Готуйте заявку з обґрунтуванням щодо 17 млн після перевірки кошторису. Оскільки цифра 17 млн дуже складна до кінця року. Фінуправління ми подивимося по можливих джерелах. Це треба фінансувати. Це питання забезпечення життєдіяльності міста, їх відкладати не можна»,- Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button