Суспільство (відео)

«Покупка року»: як працює лінійний прискорювач у «Центрі сучасної онкології» (Відео)

Комп’ютерний томограф, фізики та індивідуальні маски – все це «інгредієнти» по-справжньому сучасної онкології, що семимильними кроками впроваджується на Чернігівщині. Її авангардом є новий лінійний прискорювач. Повноцінно працювати він почав наприкінці минулого року. Сьогодні через складну підготовку кадрів обсяги його роботи тільки набирають обертів.

«Сама процедура роботи на лінійному прискорювачі займає буквально кілька хвилин, інколи навіть секунд, а от на підготовчу роботу витрачаються інколи навіть кілька днів. Щоб правильно розмітити, правильно локалізувати пухлину, захистити сусідні тканини від пошкодження. Саме тому ми зараз не вийшли на показник 60-70 пацієнтів на день», — розповідає Валерій Зуб, головний лікар КП «Чернігівський  медичний центр сучасної онкології».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лінійний прискорювач працює на повну потужність

Зараз на день приймають максимум 27 осіб. Ажіотаж серед зацікавлених великий. Обслуговуються ж пацієнти, які мають показання до опромінення саме на такому апараті.

«На сьогодні в нас лікуються переважно пацієнти з пухлинами головного мозку, метастазами печінки, раком шийки матки, передміхурової залози, сечового міхура, злоякісні саркоми кінцівок», — говорить Наталія Кричфалушій, завідувач відділення променевої терапії.

Технологія для нашої медицини справді захмарна. Спочатку на комп’ютерному томографі проводиться розмітка полів, визначаються місця для опромінення та органи, на які воно не має потрапляти.

«Оце пухлина. Це кишківник, оце спинний мозок, який ми маємо обійти».

Далі інформація передається фізикам, які встановлюють дози, режими опромінення, кількість сеансів тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В онкодиспансері почав працювати лінійний прискорювач – 4 червня безкоштовно пролікують першого пацієнта

«Після того, як лікар робить нам припис й оконтурює пухлину, ми маємо скоординувати пучки на прискорювачі так, щоб отримати найбільше. Хороше покриття пухлини найбільшою дозою і найменше – зачепити критичні структури», — зауважує Олександр Шевчук, інженер-радіофізик відділення променевої терапії.

Для хворих із пухлинами головного мозку навіть є спеціальні фіксуючі маски.

«Це індивідуальні маски під кожного пацієнта. Вони потрібні для того, щоб пацієнт лежав точно в тому ж положенні, в якому робили сканування і в якому розташовувалась пухлина під час діагностичного обстеження», — говорить Наталія Кричфалушій, завідувач відділення променевої терапії.

Пацієнти ж відзначають найголовніше – уважність, професіоналізм і підтримку від персоналу.

«Умови нормальні, персонал уважний. Все роблять чудово, молодці дівчата», — відзначає Тетяна Анатоліївна, проходить опромінення на лінійному прискорювачі.

Зараз у відділенні променевої терапії відбувається доукомплектація насамперед кадрами, що з часом дасть змогу приймати пацієнтів у дві зміни.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button