Суспільство (відео)

«Посилка» з Китаю: Чернігівщина отримала «гуманітарні» реанімобілі (Відео)

Цілий рік обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф чекав нових реанімобілів. Сьогодні вони нарешті прибули – аж із Китаю. Їх розбирають і перевіряють усе медичне устаткування, з яким працюватимуть виїзні бригади.

«Все нове, все працює, ми щойно це перевірили», — говорить фельдшер виїзної бригади Андрій Суклета.

Автопарк медичного центру уряд Китаю поповнив абсолютно безкоштовно. Два сучасні реанімобілі – це гуманітарна допомога Чернігівщині. Карети швидкої оснащені всім необхідним для надання невідкладної медичної допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуманітаркою по ботулізму і туберкульоз наступає: гострі теми медицини Чернігівщини

«Наприклад, електровідсмоктувач, апарат штучного дихання, кардіограф, дефібрилятор, повний набір усіх нош, вакуумні ноші, тобто все для екстреної госпіталізації та надання допомоги на місці та в дорозі», — розповідає фельдшер виїзної бригади  Андрій Суклета.

Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на балансі має 106 реанімобілів. Значна їх частина зношена – і через вік, і через погані дороги. Аби забезпечити невідкладною медичною допомогою всіх пацієнтів, бракує ще 60 авто.

«На добу ми отримуємо близько 600 викликів, а в період епідемій – навіть до 800 викликів. І, звісно ж, нашого автомобільного парку не вистачає для того, аби забезпечити швидку та якісну медичну допомогу всім нужденним, і дуже багато автомобілів у нас працюють безліч років, вони зношені, вони потребують ремонту і ми їх не можемо випустити на лінію з технічних причин, тому ці два автомобілі нам, безперечно, допоможуть трохи швидше доїжджати до хворих», — зазначає завідувач Чернігівського міського відділу медицини катастроф Ольга Ткаченко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ідіть по сусідах, просіть у них ліки», – медична реформа в дії

Придбати за власні гроші карети швидкої допомоги проблематично, адже вартість новенького реанімобіля в Європі доходить до трьох мільйонів гривень. А тому в медичному центрі радіють подарунку.

«Екстрена медична допомога обслуговує в нас усе населення Чернігівської області. Загальний парк автомобілів налічує 107. Це не повністю відповідає потребі, бо потреба становить 130 автомобілів, тож ці автомобілі нам дуже потрібні для надання якісно медичної допомоги», — наголошує начальник обласного управління охорони здоров’я Петро Гармаш.

Китайські реанімобілі стоятимуть на балансі обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Вони обслуговуватимуть не лише пацієнтів із сіл і районів області, а й чернігівців.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button