Суспільство (відео)

Правники Чернігова підтримують адвокатську монополію (Відео)

Згідно з ухваленим 2 червня законопроектом у частині правосуддя, в Україні буде введена монополія адвокатів на представництво інтересів сторін у судах.

Тобто зміни до Конституції передбачають, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Фахівці юридичної галузі неоднозначно реагують на подібні нововведення. Заступник ради адвокатів області монополію підтримує.

— Не треба боятися цього страшного слова. Десь хтось демонізує його, однак це фактично процес формування інституції. Міцної, стабільної щодо надання правового захисту громадян та юридичних осіб у судах, державних органах та інших представницьких інстанціях, де необхідно надати фахову допомогу, — говорить Микола Торбєєв, адвокат.

Фактично часткова монополія вже існувала в кримінальному процесі щодо захисту. Правову допомогу мали право надавати виключно адвокати. В інших процесах, зокрема в цивільному, це могла робити будь-яка особа, яка вважає себе фахівцем у галузі права.

— Зараз це є адвокат, який склав відповідні іспити за фахом юриста. Пройшов стажування, потім отримав свідоцтво на право займатися адвокатською діяльністю. Він підлягає як фахівець контролю з боку адвокатських органів самоврядування. На нього покладається правила адвокатської етики, тобто він не має дурити. Є площина більш професійна та якісна і спрямована на якісний захист і допомогу громадянам, — Микола Торбєєв, адвокат

Подібна практика застосовується в багатьох державах Європи, Азії та Америки. Остаточно зміни набудуть чинності у 2020 році.

Ще статті по темі

Back to top button