Суспільство (відео)

Президент у Чернігові: Гарант перевірив об’єкти «Великого будівництва» та розповів про перспективи медичної галузі регіону (Відео)

Президент України Володимир Зеленський відвідав Чернігів із робочим візитом. Насамперед він проінспектував реконструкцію Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Її проводять у рамках проєкту «Велике будівництво». Усі роботи планують завершити вже в листопаді цього року. Однак Володимир Зеленський попросив пришвидшити цей процес.

«Я побачив, познайомилися з забудовником… гроші в листопаді всі дійдуть, але до листопада чекати будівництва такого центру не хочеться, тому проговорили, що, якщо буде можливість здати центр у вересні чи у жовтні, то ми вдячні. А гроші всі дійдуть до забудовника»,- Володимир Зеленський, Президент України.

Проєкт коштує майже 20 мільйонів гривень. 90% оплачує ДФРР, а 10% — обласний бюджет.

«Повністю зроблена реконструкція, замінена система опалення, водопостачання, енергоживлення. Повністю замінена покрівля, зовнішнє утеплення. Плануємо тут розмістити персонал, а також навчальний центр. Зможемо навчати не лише наш персонал, а й інших, наприклад, ДСНС»,- Ігор Даниленко, генеральний директор КНП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Також президент ознайомився з усіма об’єктами області, які зводяться в рамках проєкту «Велике будівництво». Окремо зупинився на тому, що наразі в лікарнях України будують 212 приймальних відділень.

«Це абсолютно нові приймальні відділення, ми вже розпочали будівництво у 2020 році. Було завдання все закінчити саме у 2020 році, я думаю, що ми впораємося»,- Володимир Зеленський, Президент України.

«В Чернігівській області це буде 9 опорних лікарень. Із новими сучасними приймальними відділеннями, сучасним обладнанням. Це томографи, МРТ. Усе це коштуватиме 20-30 млн грн, у нас оголошені вже тендери на очікувану вартість. І коли прийдуть кошти, ми запускаємо все»,- Андрій Прокопенко, голова Чернігівської ОДА.

Встиг Володимир Зеленський поспілкуватися і з медпрацівниками.

«Почув, що заробітна плата «нічого». Але набрати ще людей дуже складно, тому що коли людина приходить без стажу, в неї зовсім маленька заробітна плата. Удвічі відрізняється від нинішніх спеціалістів. Ми з’єднаємось із МОЗ, порушимо це питання. І на рівні бюджету, обласного чи державного, треба вирішити цю проблему»,- Володимир Зеленський, Президент України.

Обговорили і скорочення медпрацівників. Президент запевнив, що влада намагатиметься рятувати медичні заклади.

«Це складне питання поставлене на вирішення міністру охорони здоров’я. Ми іноді просто ловимо, як щось закривається, і робимо все, щоб забезпечити неможливість цього процесу»,- Володимир Зеленський, Президент України.

Окрім цього, президент розповів про те, що найближчим часом Україна отримає гроші від Міжнародного валютного фонду. Перший транш надійде найближчим часом. Його вдалося збільшити у процесі перемовин із керівником Фонду.

«Це програма на 18 місяців – 5 млрд доларів США. Перший транш було збільшено від 1,75 до 1,9. І наприкінці ми з нею домовились про 2,1 млрд доларів – це буде перший транш. Мені здається, 3,5 – це кошти, які ми отримаємо у 2020 році»,- Володимир Зеленський, Президент України.

У рамках візиту президент зустрівся і з представниками бізнесу. Разом вони обговорили проблеми та перспективи цієї галузі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button