Суспільство (відео)

Проблеми з ТЕЦ, бюджет на 2024 рік і тестування нового тролейбуса: нарада в ЧМР (Відео)

Невирішені проблеми з роботами із відновлення паливоподачі в Чернігівській ТЕЦ, бюджет на 2024-й рік та інші важливі питання обговорювали цього тижня на черговій нараді в міськраді. Почнімо з приємного. У Чернігові цими вихідними тестували роботу тролейбуса з автономним ходом, який наступного року планують запустити в мікрорайон Подусівка.

«Із ввімкненим обігрівом салону без зупинок 35-36 км він проїхав на автономному ходу. Тобто він буде з людьми зупинятися, я вважаю, що 20 заявлених він гарантовано проїде. Тому на нього можна розраховувати в сенсі сполучення з тими мікрорайонами, де немає контактної мережі. Чотири маршрути в нас там є розроблені. Там, де він може використовуватися. Це добре, що в нас у Чернігові виробляється такий транспорт», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

На нараді також обговорювали бюджет Чернігова на 2024 рік, який суттєво зменшений через те, що військовий ПДФО не йтиме в міську казну, а спрямований на оборонні витрати ЗСУ.

«Із 860 млн грн бюджету розвитку 800 у нас вилучили. Це не бюджет. Тому що якщо лишаються 60 млн, ну, ми активно попрацювали з поточними виатратами. Порізали все, що можна було. І в нас капітальні якісь видатки лишилися на рівні трішки більше як 200 млн. Чому я говорю 200, а не 330? Тому що 120 млн – це внески в статутний капітал комунальних підприємств, це 4% ПДФО, що ми отримуємо», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Не оминули увагою в мерії і ситуацію в енергетичній сфері. Як стало відомо, нині завершені роботи з відновлення паливоподачі в Чернігівській ТЕЦ, проте запустити обладнання, яке може працювати на вугіллі, досі не можна. І одна з причин, м’яко кажучи, доволі дивна.

«Станом на сьогодні в нас немає проєктів, нічого немає. Все знаходиться трішки невідомо де. Тому воно ніби і є фізично, воно і працює. Минулого тижня ще раз було проведено пробний запуск цього обладнання. Тобто воно взагалі може технічно працювати, але документально його немає», — Олексій Щербина, голова правління АТ «Облтеплокомуненерго».

«У вересні вилучено в результаті героїчних обшуків на низці об’єктів, зокрема і в моїй квартирі, оригінали договорів, документів, проєктної документації», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

«Щоб використовувати, повинен бути проєкт. Треба його ввести в експлуатацію. Щоб ввести в експлуатацію, ми повинні його від когось взяти», — Олексій Щербина, голова правління АТ «Облтеплокомуненерго».

Та це ще не всі загадкові моменти, пов’язані з теплоцентраллю.

«За кошти Червоного Хреста підрядник із Харкова виконав роботи, не витрачаючи, по суті, бюджетних коштів, отримали об’єкт, який посилює нашу спроможність і енергетичну незалежність. Технічний нагляд зробив низку зауважень до виконання робіт підрядника, вони технічні абсолютно. Те, що я останнє бачив, це 200 тис. грн якихось відряджень. Воно не впливає на роботу самого об’єкта. Можливо, ми в результаті навіть через суд будемо стягувати з підрядника кошти на користь Червоного Хреста. Бо місто за це не платило», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button