Суспільство (відео)

Проблемна земельна реформа: аграрний з’їзд у Батурині (Відео)

Земельні питання в Україні споконвіку були проблемними.

Про власність земельних угідь говорять із року в рік, у тому числі й на найвищому рівні, а проте проблема так і залишається невирішеною.

Важливі нюанси земельної реформи обговорювали на Чернігівщині – у Батурині на виїзному засіданні комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, яке ініціював народний депутат Валерій Давиденко.

До гетьманської столиці завітали не лише парламентарі, а й головний аграрій України – Міністр Тарас Кутовий. Високопосадовець окреслив свою позицію – країні потрібен ринок землі.

— Якщо людина померла у селі, чому чоловік, у якого пай на тому самому полі, не має права купити цей пай? Або бабця, яка доживає віку, не може продати сусіду цей пай?

Є питання мінімальної ціни, є питання можливості обміну, є світова практика. Ми по-різному можемо це оцінювати, але вибудувати правила ми повинні, тому що стояти на місці не можна, — Тарас Кутовий, Міністр аграрної політики та продовольства.

Водночас Тарас Кутовий підкреслив, що для прийняття правильного рішення, необхідно якомога глибше обговорити це питання, почути думки на місцях.

У свою чергу, народний депутат Валерій Давиденко наголосив, що при нинішніх невтішних економічних реаліях знімати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення, не можна.

— Я вважаю, поки не запрацює наша економіка, не можна знімати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Тому що ми з вами профінансуємо Китай, Америку. Ми повинні напрацювати механізм з усіма застереженнями, за якими ми не станемо рабами на цій землі, — Валерій Давиденко, народний депутат України.

Також, народний депутат вважає, що приймати такі важливі рішення без громадських обговорень не можна. Адже думка людей повинна бути визначальною. Гарячі земельні обговорення триватимуть і надалі. Засідання комітету продовжать наступного тижня у Києві.

Ще статті по темі

Back to top button