Суспільство (відео)

Протидія російській пропаганді: кожен може долучитися до проєкту ВRAMA (Відео)

Уже понад два роки в Україні працює проєкт ВRAMA, мета якого – протидіяти російській пропаганді на території України. Раніше цей проєкт називався MRIYA. Від початку діяльності проєкту користувачі надіслали понад 140 тис. лінків на джерела, які, на їхню думку, необхідно заблокувати. Із них 26 тисяч уже заблоковано. Це ютуб-канали, телеграм-канали, інстаграм-сторінки, що містять фейки та пропаганду.

«У нашому інформаційному війську вже налічується понад 150 тисяч підписників.

Учасники та небайдужі громадяни можуть надсилати в чат-бот ВRAMA лінки на джерела, де вони побачили фейки або пропаганду, або протиправний контент. Потім модератори перевіряють ці джерела. Якщо там дійсно наявні фейки, пропаганда або протиправний контент, то лінки на них надсилають у телеграм-канал ВRAMA, де наші підписними залишають, відповідно, скарги або гнівний коментар. І в подальшому це джерело йде на блокування»,- Олексій Любенко, старший оперуповноважений в особливих справах відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області.

Основним завданням проєкту є захист медіапростору від російської пропаганди, блокування каналів поширення дезінформації,  протиправного та забороненого контенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не потрапити на гачок шахраїв: найпоширеніші види афер на Чернігівщині (Відео)

«Якщо взяти Чернігівську область, ми дуже часто чули, що російська федерація буде наступати на північ, зокрема на Чернігівщину. Кожні два місяці така інформація закидається. Зрозуміло, що серед населення виникає паніка.

Наше завдання – мінімізувати фейки та пропаганду в інтернеті, і рекомендуємо нашим громадянам користуватися перевіреними інтернет-ресурсами»,- Олексій Любенко, старший оперуповноважений в особливих справах відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області.

Кожен українець може взяти участь у боротьбі з російськими вкидами на території України, долучившись до телеграм-каналу проєкту ВRAMA або написавши в чат-бот. Наразі триває робота над створенням застосунку ВRAMA для мобільних телефонів.

«Він дає нам змогу блокувати потужні інтернет-ресурси, джерела окупанта шляхом надсилання скарг. Тобто що більше в нашому телеграм-каналі підписників, то потужніші джерела ми можемо блокувати.

Війна відбувається не тільки за територіальну цілісність і незалежність, а ще й за інтернет-простір»,- Олексій Любенко, старший оперуповноважений в особливих справах відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button