Суспільство (відео)

«Прозора смерть»: що вбиває чернігівців і чи врятують їх «екологічні» мільйони (Відео)

Автотранспортний «бум» став причиною ще однієї загрози, яка сьогодні спіткала кожного чернігівця і не тільки.

Загроза життю та здоров’ю. У Чернігові, плануючи сквери та фонтани, абсолютно забувають, що з такою охороною здоров’я, продовольчою й екологічною безпекою спостерігати за обновками буде хворе деморалізоване населення.

«Ще у 1996 – 1997 роках Чернігів був першим містом на пострадянському просторі, де фірма ПАДКО з Вашингтона проводила навчання із зонінгу територій міста. Вже тоді йшлося про те, що Чернігів перевантажений за нормативами світовими і європейськими. А відтоді ми бачимо, що кількість зелених насаджень не збільшилась, а кількість будинків і автомобілів значно зросла», — Іван Осадців, лікар онколог-гематолог.

«Забрудненість зменшується від впливу промислових підприємств, але від автотранспорту трішки збільшується. Перевищення загалом від вихлопних газів і пилу», — Геннадій Фесюн, завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень ДУ «ЧО лабораторний центр МОЗ України».

Основними забруднювачами, які потрапляють у наш організм від вихлопних газів, є альдегіди, діоксини сірки та азоту, бензопірен і чадний газ.

«Ця речовина може в сотні разів швидше зв’язуватись із гемоглобіном крові порівняно з киснем. Таким чином спричинюючи кисневе голодування тканин організму», — Юлія Квашук, старший викладач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка.

«Викиди дуже погано впливають на організм. Найбільше на дихальну систему. Це легені, це бронхи», — Олена Білеуш, сімейний лікар.

«Альдегіди і кислоти руйнують так званий сульфактант – захисту оболонку легень – викликають хронічні обструктивні захворювання», — Іван Осадців, лікар онколог-гематолог.

Крім впливу на легені, шкідливі речовини, всмоктуючись у кров, несуть загрозу і серцево-судинній системі. Але й це не найстрашніше.

«Є речовини, що викликають онкологічні захворювання. Загалом проблема боротьби з викидами від автотранспорту дуже серйозна. Бензопірен – це одна з речовин, що впливає на онкологічні захворювання», — Василь Коротков, керівник екопідприємства «Екологія – 2005».

«Одним із таких найважчих забруднювальних факторів є бензопірен. Канцероген. Він є прямим канцерогеном, це доведено. Він впливає, викликає рак», — Іван Осадців, лікар онколог-гематолог.

«Необхідно відзначити значний вплив такої речовини, як бензопірен. Він має канцерогенний ефект відносно організму людини. Тобто здатен сприяти розвитку онкологічних захворювань», — Юлія Квашук, старший викладач кафедри екології та охорони природи  Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка.

Бензопірен – найнебезпечніший вуглеводень. Канцероген і мутаген. Небезпечний у будь-яких кількостях. Міститься і в продуктах харчування, зокрема в копченостях. У значних кількостях є у вихлопних газах. Але парадокс: у нашому місті його рівень у повітрі на сьогодні виміряти неможливо.

«Бензопірен. Ми проводили раніше виміри, але на сьогодні лабораторія, яка знаходиться в Донецьку, не працює. Немає можливості зараз їх проаналізувати. Лабораторія така в нас тільки в Донецьку була», — Юрій Гуменник, завідувач сектору спостережень за забрудненням атмосферного повітря Чернігівського обласного центру з гідрометеорології.

Заборів повітря роблять багато, але канцероген не виявляють. Гідрометеорологи вимірюють склад повітря на двох стаціонарних постах, які знаходяться далеко від завантажених перехресть чи вулиць: одна за обласною дитячою лікарнею на Пирогова, інша – за ринком «Нива». Колишня санстанція вимірює портативними засобами кілька разів на рік тільки в теплу пору року, з обладнанням, яке, м’яко кажучи, не дотягує до європейських стандартів.

Із незалежними вимірюваннями додається чернігівська ТЕЦ.

«Ми можемо сказати, що найбільший забруднювач – це Чернігівська ТЕЦ», — Валентина Ганжа, начальник відділу економіки природокористування Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

«Було вирішено замовити виміри вмісту забруднювальних речовин незалежній лабораторії. Була вибрана лабораторія Чернігівської ТЕЦ», — Валентина Ганжа, начальник відділу економіки природокористування Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

Ще одного досліджувача рівня викидів – ДАІшників з їх функціями – просто ліквідували, не передавши цих повноважень «Національній поліції».

«На сьогодні органи поліції не займаються оглядом технічного стану транспортних засобів і не проводять його», — Віталій Копистко, речник національної поліції м. Чернігів.

«Потрібен екологічний контроль за викидами. Це повинні робити відповідні служби дорожні», — Іван Осадців, лікар онколог-гематолог.

«Кількість автомобілів зростає, а за вихлопними газами ніхто не стежить», — Іван Осадців, лікар онколог- гематолог.

Результати  досліджень державних установ у Чернігові вже показують перевищення норм за отруйними діоксидом сірки та чадним газом. За такого рівня екології та загроз від її стану влада міста робить, здавалося б, приємний сюрприз для містян і виділяє майже 50 мільйонів саме на поліпшення екології. Наскільки пересічному чернігівцю буде легше жити від витрачених мільйонів – робіть висновок самі.

«На що конкретно гроші? – На розробку правил експлуатації. На розробку правил. Тобто сидить людина, яка розроблятиме правила, їй дають 171 тисячу і вона їх розробляє. – А ось візьміться, вникніть у це питання, тоді може буде менше у вас запитань», — Світлана Чікірісова, начальник відділу екології управління житлово-комунального господарства м. Чернігова.

Розробка правил експлуатації каскаду ставків на р. Стрижень у м. Чернігові

Далі чиновники ґрунтовно знайомлять, як зміниться стан річки після того, як через неї пропустять більше мільйона доларів.

«Після того, як будуть вкладені оці 29 мільйонів, що зміниться з екологічним станом річки? – Очікується покращення її стану», — Світлана Чікірісова, начальник відділу екології управління житлово-комунального господарства м. Чернігова.

Будівництво очисних споруд зливової каналізації в м.Чернігові

Загалом екологія, що безпосередньо підриває здоров’я тисяч наших жителів, балансує між масою управлінь і відомств. Наприклад, екологічна інспекція сконцентрувалась на вимірюванні викидів від підприємств, департамент екології пише програми й екологічні звіти, комунальники моніторять і пишуть інструкції, а зрештою продовжується тихе вбивство наших співгромадян.

«Кожного року до обласного онкодиспансеру звертаються близько 120 тисяч пацієнтів, із них вісім із половиною тисяч лікуються в нас стаціонарно, і 5 тисяч потребують променевого методу лікування», — Валерій Зуб, головний лікар чернігівського онкодиспансеру.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов, Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button