Суспільство (відео)

Пусті, проте теплі: чернігівські школи на «газових» канікулах (Відео)

Пусті, проте теплі – чернігівські школи цілий тиждень житимуть без дитячого галасу у класах  у начебто тотальній економії енергетичних ресурсів. У чернігівській ЗОШ №1, за словами директора, вже зробили мінімальну температуру, утім батареї у школі теплі, а в коридорах не холодно.

«Таку температуру ми підтримуємо лише у невеликому приміщенні, крім того, якщо технологічно зробити їх холоднішими, тоді вони просто замерзнуть в інших приміщеннях – наприклад, у їдальні і спортивному залі», — розповідає директор чернігівської ЗОШ №1 Ольга Шелест.

У загальноосвітній школі №3 температуру знизили у деяких класних кімнатах до 17-ти градусів, у деяких – аж до 11-ти. У звичайний день, коли у школі вчаться дітки, тепло підтримують на рівні 22-х градусів. Чи дасть результати тижнева економія, у цій школі сумніваються.

«Економія? Важко сказати, потім, коли діти вийдуть на навчання, треба ж розігрівати знову школу, те ж саме», — зазначає  заступник директора чернігівської ЗОШ №3 Рудік Джалалян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітяни і батьки розповіли, що думають про «газові» канікули в Чернігові

У чернігівських школах вимушені канікули, оголошені 3 березня, вирішили не скасовувати. І це незважаючи на те, що ситуація із забезпеченням газопостачання в Україні стабілізувалася. Рішення відмінити навчання прийняла міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Тут справа не в економії коштів, а в тому, щоб була якась певна послідовність рішень, якщо вже прийнято рішення, що пішли на канікули, то навіщо через добу приймати, що повертаємося. Як на мене, міська рада прийняла досить логічне рішення – продовжити канікули на цей тиждень», — говорить  директор чернігівської ЗОШ №3 Олена Яковчук.

«Я аналізувала сьогодні 21 школу. За один день було зекономлено больше чем 1,5 Гкал, то есть, экономия будет существенная, процентов, думаю, 25-30 однозначно», — відзначає заступник начальника Чернігівського міського управління освіти Наталія Мисливець.

А от скільки  коштів, за прогнозами, вдасться зекономити за тиждень вимушених канікул і чи варто це робити за рахунок школярів, у міському управлінні освіти на ці питання відповіді не дають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школи, дитсадки й ВНЗ Чернігова йдуть на вимушені канікули

«Через визначений термін звичайно це економію дасть, але я не можу отак сходу сказати вам про цифри, і це буде неправильно, бо потім ви скажете, що цифри були неправильні. Конкретні цифри я зможу сказати після», — говорить заступник начальника Чернігівського міського управління освіти Віра Казимір.

Вимушені канікули у школах триватимуть аж до вихідних. 12 березня діти знову сядуть за парти. Школи тим часом готуються зустрічати учнів.

«Роботи вистачає хоч і є діти, хоч нема дітей, роботи вистачає, всю школу миємо», — розповідає техпрацівник чернігівської ЗОШ №1 Віра.

Не відпочивають нині лише вчителі. Вони щодня приходять на роботу і складають навчальні плани, адже вже з наступного тижня дітям доведеться наздоганяти втрачений матеріал.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов  

Ще статті по темі

Back to top button