Суспільство (відео)

«Районна варта»: чернігівці створили онлайн-сервіси сусідської допомоги (Відео)

Жителі Чернігова заснували вайбер-чат сусідської допомоги під назвою «Районна варта». Ідея з’явилася ще на початку карантину. Спершу планували зробити майданчик для комунікації мешканців одного будинку. Потім Володимир Мироненко разом із товаришем вирішили його розширити й об’єднали в одному чаті жителів мікрорайону ЗАЗ.

«Певний період часу проживав у Києві. Там був вайбер-чат і я розумів, як це працює. А ідея «Районної варти» цікава. Тому що може бути, наприклад, бабуся районним вартовим. Кожен може почуватися охоронцем порядку»,- Володимир Мироненко, автор ідеї.

Зараз налічуються чотири такі чати. Це окремі комунікаційні онлайн-майданчики для жителів ЗАЗу, Котів, Ремзаводу та Льотки. Усі уніфіковані та мають свій логотип.

«Бачимо розвиток у цьому, взагалі зробити по всьому місту такий рух, у якому жителі будуть владні самі вирішувати якісь питання на районі. Особливо ця проблема актуальна на периферії. Тому що руки не доходять до такої території, дуже багато проблем побутових… сміття, ями міжбудинкових проїздів, якісь комунальні…»,- Володимир Мироненко, автор ідеї.

Автори ідеї кажуть, що такі чати допомагають жителям мікрорайонів краще комунікувати між собою. Також сусіди часто консультують одне одного, оскільки серед мешканців є представники найрізноманітніших сфер і професій. Разом вирішують і проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові невідомі обібрали багатоповерхівку – триває слідство (Відео)

«Наприклад, учора в нас був інцидент на мікрорайоні ЗАЗ, коли людина в алкогольному сп’янінні почала бити машини. І вже за кілька хвилин ми всі списалися, були на місці подій, правопорушник був затриманий, дочекалися приїзду поліції, на нього складено протокол. Якби цього не відбулося, то, скоріше за все, людина вийшла б до своєї машини, побачила розбите вітрове скло і за це ніхто не відповів би»,- Олександр Вайло, співавтор ідеї.

Мешканка ЗАЗу Катерина Панченко розповіла, що про таку ініціативу мріяла давно. Подібним чатом уже користувалася її знайома.

«А одного разу повертаюся з роботи, дивлюся, оголошення висить про «Районну варту». Дуже добре, я взяла й долучилася. І це дуже зручно. Діти гуляють у дворі, якась мама побачила, що когось там образили чи ще щось. Така група має бути, мені це дуже подобається. Воду відключили, ніхто ні сном, ні духом. Хтось написав, що воду відключають від обласної лікарні і до Шерстянки. Ми вже всі знаємо»,- Катерина Панченко, мешканка мікрорайону ЗАЗ.

Спільно шукають і зниклих улюбленців. Так, за один день вдалося віднайти собаку, якого загубили жителі Ремзаводу. Загалом люди кажуть, що завдяки такій сусідській співпраці вдалось навести порядок у дворах.

«Наприклад, на дитячих майданчиках уже значно менше в нас сидить компаній, менше випивають і так далі. Бо знають, що зараз усі спишуться, хтось прийде, почнуть їм робити зауваження і так далі. Тому вже помітний результат є»,- Олександр Вайло, співавтор ідеї.

Модератори чатів стежать і за тим, щоб тут не з’являвся спам. Зокрема картинки, реклама чи будь-які натяки на політику.

«У цьому питанні ми будемо дуже жорстко реагувати на деякі речі. Що стосується реклами, то в нас є жителі, які займаються власними справами, тому дехто просто рекомендує свої послуги. І жителі самі сказали, що це добре. Воно там десь залишиться. І потім можна буде цю інформацію якось дістати»,- Володимир Мироненко, автор ідеї.

Спершу про існування чатів люди дізнавались із листівок, які розклеювали біля під’їздів. Зараз їх «Районна варта» збільшується. У кожному мікрорайоні кількість користувачів сягає до півтисячі. Серед них як молодь, так і люди старшого покоління.

Мешканці мікрорайонів можуть долучитися до чатів «Районна варта» за такими посиланнями:

ЗАЗ: https://invite.viber.com/?g2=AQBTJu4Ake5Yo0s5Q8csc%2Fpq5SGZaGDE3%2FCJUVkoYnY3xvfeyXo1HV4swRsVLS%2Fn&fbclid=IwAR2KNsJCUNtd6q3TqXArU_LpDFjnTkO_mR7XET4bR3Ne_TXizPofkx5kDYA&lang=ru

Коти:

https://invite.viber.com/?g2=AQBTCAQhiLL0UUvGRK0Cuz0mJ3wcDnZE4M5d%2BKlLc%2FAAkwno5yH8H9T2PBLY0ADR&fbclid=IwAR133GLBJBTjWoZjlyhRtRJHic_IXQWQ0AZWrgajWXjoTpsbDjcILHGdUQQ&lang=ru

Ремзавод:

https://invite.viber.com/?g2=AQAjR4GTGFku%2BUt5NSBT7JecaUXxgkNr2wfjik0N0eFhCBVfqXKzgElgzrA2rvxo&fbclid=IwAR2SM6XZBoRygE5HExVGhOJktC5gTFbYhVKpqqfeX_s53oWd-V56mr15n8A&lang=ru

Льотна:

https://invite.viber.com/?g2=AQAWDESFCygKS0vkokeicQC083KWf7Q7rnAM8Hdy4G9hxZVVVkXCItg0JQgtsaAw&fbclid=IwAR3vxAZR6KJcKMoRrDPjSzqWzqJTAMP60vsQmQlHRXEJ5yh5H_w9sOfpycQ&lang=ru

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button