Суспільство (відео)

Романтика чи самогубство: тонкощі виходу на кригу від чернігівських екстремалів (Відео)

Чернігівські водойми рясніють рибалками. Любителів зимової риболовлі хоч греблю гати. Виявляється, над ополонками сидять задля природи та свіжого повітря, адже в холодну пору року риба клює мало. Провалитися під кригу не бояться, кажуть, що досвідчені рибалки знають, де вона міцніша. Аби убезпечити себе, ще з осені спостерігають, як замерзає річка.

«Якщо 30 років ловиш, то вже знаєш, коли вона замерзає, коли відмерзає. Тут уже 100-відсотково, ну, може, 90-відсотково точно не зайдеш туди, де можна провалитися. Хто випиває, то йде по прямій – і все, провалився, йому море по коліно. Але з нормальними рибалками такого ніколи не стається», — говорить Леонід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб заощаджувати на м’ясі, чернігівські рибалки «полюють» на тонкій кризі

«Треба з тверезою головою йти на лід, щоб йти по кризі і не боятися. Отам є промоїна, вона не замерзла, туди йти не варто. А тут лід сантиметрів 30-40. Можна танком ходити», — розповідає Михайло.

«Я знаю, коли, де і який лід. До промоїн не ходимо. А йдемо туди, де можна пройти, де лід хороший. З плішнею ходимо, перевіряємо, щоб лід був не менше ніж 5 см», — говорить Анатолій.

«Зараз лід товстий, спокійно проходиш».

«Прийшов відпочити, постояти. Улову немає», — відзначає Юрій.

«Відпочити, ну, а куди пенсіонеру ще подітися? Лід товстий. Буде тонший, буду вдома сидіти», — говорить Борис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля готелю «Брянськ» жінка провалилася під кригу

Та, за словами надзвичайників, зараз крига досить небезпечна. Через постійні перепади температур пористість і структура льоду порушені, тому зростає ризик провалитися. Але якщо така біда сталася, не треба панікувати. Краще заспокоїтись і виконати такі дії.

«Необхідно широко розкинути руки по краях льодового пролому та утримуватись на плаву, уникаючи занурення головою. Слід без різких рухів вибиратися на лід, почергово витягуючи на поверхню ноги. Вибравшись на лід, необхідно перекотитися і відповзати в той бік, звідки ви прийшли. Після того, як вибралися на берег, необхідно перевдягнутися в сухі речі та зігрітись», — зазначає Ірина Щукіна, речниця управління ДСНС у Чернігівській обл.

За інформацією управління ДСНС області, на водоймах Чернігівщини від початку року вже загинула одна людина. Нею виявилась 50-річна жителька Новгород-Сіверського, яка провалилася під тонку кригу. Тому надзвичайники не радять виходити на лід і закликають дорослих стежити за розвагами дітей на кризі.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button