Суспільство (відео)

Рейдерське захоплення чи порятунок храмів: що відбулося в Чернігові з шістьма місцевими святинями (Відео)

Ранок 5 жовтня для кількох чернігівських храмів почався нетипово: замість традиційних вранішніх Богослужінь – зміна замків та опломбування дверей святинь. Тимчасово обмежили вхід до шістьох місцевих храмів: П`ятницької та Іллінської церков, Спасо-Преображенського, Троїцького та Успенського соборів, а також до Антонієвих печер.

Причиною таких радикальних заходів стала робота в місті комісії Міністерства культури та інформаційної політики України, головне завдання якої – перевірити стан пам’яток на території НАІЗ «Чернігів стародавній».

«4 жовтня Міністерство культури видало наказ, відповідно, розпорядження щодо створення комісії, яка має убезпечити наші пам’ятки від руйнувань»,- Андрій Лісовий – в. о. генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

«Ці перевірки – це є просто та функція, яку держава і має здійснювати. Тому що це об’єкти, це не моя власність, не власність релігійної громади, це – власність народу України. А Міністерство культури – просто орган, який управляє цими об’єктами, як і заповідник.»,- Мар’яна Томин – директор департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України

Серед планів – оглянути 26 об’єктів національного заповідника «Чернігів стародавній». Почати вирішили з чернігівських святинь. Та якщо на одній із локацій перевірка минула абсолютно спокійно, ми говоримо про П’ятницьку церкву, що належить до ПЦУ, то щойно комісія почала обстежувати національні пам’ятки, які наразі перебувають у користуванні в представників упц (мп), почалося шоу, якому самі представники московського патріархату дали назву «рейдерське захоплення святинь».

«Це відбувається захоплення і рейдерство, тому що ми всі знаємо, що рішення про користування наразі вирішуються в суді»,- Ігор Пидан – секретар Чернігівської єпархії упц (мп).

«Заповідник ставить питання про те, щоби ми в судовому порядку повернули їм три пам’ятки архітектури національного значення: Спасо-Преображенський собор, Єлецький комплекс і Троїцький комплекс. Але ви бачите, що на сьогодні, не чекаючи рішення суддів, вони в силовому, протиправному порядку здійснили опечатування та заміну замків»,- Олександр Шамко – адвокат. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевірка Троїцького собору: про що домовилася комісія Мінкульту з Єпархією УПЦ

Нагадаємо, що термін договору на безоплатне користування Чернігівською єпархією упц (мп) храмами, що входять до НАІЗ «Чернігів стародавній», сплив у вересні 2021 року. І в той час, як представники ПЦУ просто продовжили термін дії договору, уклавши його на нових умовах, представники упц (мп) вирішили позиватися до суду.

Утім, зараз вони заявляють, що нічого не розуміють, і те, що відбувається, називають рейдерським захопленням храмів.

«Нічого ми про це не знаємо, жодних документів немає. – Тобто фактично ви не розумієте, що відбувається? – Відбувається насамперед захоплення храму державою і невідомими в камуфляжі. – Ну, так… «захоплення храму державою», цей храм фактично і належить державі… – Ні, ну, розумієте…»,- Ігор Пидан – секретар Чернігівської єпархії упц (мп).

Звісно, ми розуміємо, представники упц (мп) просто не хочуть повертати те, що за законом їм не належить. Утім, незрозумілим залишається факт маніпуляції та відвертої брехні – представники Чернігівської єпархії упц (мп) про створення комісії знали, більше того, мали змогу до неї долучитися, утім, чомусь проігнорували цю інформацію.

«Ми приробили ноги до листа і гінцями відвезли його до Чернігівської єпархії ПЦУ і до митрополита амвросія в упц. В першому випадку люди забрали та підписали листа, в другому випадку люди навіть не захотіли на листі поставити… прочитали. Вони знають про існування цього листа, вони знають про цю пропозицію, але жодної реакції»,- Андрій Лісовий – в. о. генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

Тож якщо представники Чернігівської єпархії упц (мп) ігнорують прямі вимоги, доводиться діяти рішуче та швидко. Адже досвід показує, що бездіяльність у цих питаннях може коштувати нам втрати цілого пласту нашої історії. Так сталося з храмами, що були в оренді упц, під час огляду комісія визнала їхній стан незадовільним, подекуди навіть жахливим.

«На жаль, навіть храми, які не були пошкоджені ударами, як, наприклад, 19 серпня П’ятницька церква, вони в гіршому стані, ніж саме ця культова споруда. Зараз нас особливо непокоїть верхній поверх і підвальні приміщення»,- Мар’яна Томин – директор департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України.

«На певний час вони призупиняють свою роботу. Призупиняють свою роботу до того часу, коли буде вирішено, на якому етапі реставрації та в якому порядку це буде зроблено. Що стосується так званого «немає місця, де молитися». Будь ласка, є вільне приміщення і в Троїцькому монастирі, і в Єлецькому монастирі»,- Андрій Лісовий – в. о. генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Василь Кобець

Ще статті по темі

Back to top button