Суспільство (відео)

Рейдерство чи неуважність: жителі Локнистого вимагають компенсації за переорані паї (Відео)

Жителі села Локисте, що на Мещині, прийшли відстоювати свою землю вже до обласної ради. Їхні паї ще наприкінці квітня намагалося переорати товариство «Сіверський край». Проте люди зупинили незаконне втручання і тепер намагаються запобігти можливому подальшому знищенню своїх сіножатей.

«В усьому світі право приватної власності священне. Ми ж прямуємо до Європи. Це наша приватна власність. Ми не хочемо її втратити. Ми маємо на неї право. У нас є державні акти на володіння землею», — розповідає  Наталія Картун, представник громади с. Локнисте.

«Є масив, є частина ділянок, у яких укладено договори з «Сіверським краєм», і дії «Сіверського краю» мають бути вчинені на підставі чогось – саме цих договорів. «Сіверський край» мав для початку визначити, де ж знаходиться та земельна ділянка кожна, по кожному договору окремо, а потім уже заходити. Не чіпаючи тих земельних ділянок, на які договорів немає. Тобто на які відсутня правова підстава», — зазначає Микола Торбєєв, помічник народного депутата України Валерія Давиденка, правозахисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про ситуацію із аграрним рейдерством та новий законопроект

Представники підприємства кажуть, що наразі в їхній власності є 207 паїв на території всієї сільської ради, загальний розмір яких становить 167 гектарів. Проте орати почали тільки на масиві «Площа», де зачепили власність жителів села.

«Ви спростовуєте, що заїхали на паї, які у вас не в оренді? – Я підтверджую, що може бути таке. Відштовхуюсь від тих показань, від тих даних, що маю. Ми заїхали, але там незначний масив, усього було зорано 15 га і приблизно 3 га ми зачепили чужих земель. Тільки через те, що ніхто не знав, і так сталося, що заїхали», — говорить Олег Шитіков, співзасновник компанії ТОВ «Сіверський край».

Розглянувши карту з паями, які вже почали орати, з’ясувалось, що не всі вони правильно оформлені на фірму.

«Давайте щодо спадщини, вона оформлена у вас? – Є та, що оформлена, є та, що в процесі. – Тобто немає оформленої спадщини».

А деякі люди ще не встигли передати свої паї у користування.

«Ще в процесі, але я не передавав, нічого я не підписував. – А ви щойно казали, що передавали. – Це все ще в сирому стані карта».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чергове рейдерство на Чернігівщині?

В’ячеслав Черниш, начальник відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації прав головного управління юстиції в Чернігівській обл.

«Якщо фахівцями, компетентними фахівцями, буде встановлено, що певні земельні ділянки почали обробляти без наявності договірних підстав, то це вже відповідні наслідки».

Люди ж налаштовані відстоювати свої права і надалі визначатимуть розмір збитків у суді. Проте, за попередніми підрахунками, вони обчислюються кількома десятками тисяч гривень.

«Сьогодні відбулася комісія при райдержадмістрації. Інспекція визначила збитки. Загальна сума вийшла орієнтовно 28 тисяч», — зауважує Сергій Мурований, перший заступник голови Менської РДА.

Представники Менської районної ради разом із Чернігівською обласною радою та іншими державними органами наголосили на тому, що й надалі захищатимуть права людей у правовому полі.

«Це лакмусовий папірець для нас усіх. Якщо ми не зможемо захистити права села Локнистого, то нам нічого робити на своїх посадах узагалі й представляти державу», — вважає Арсен Дідур, заступник голови Чернігівської обласної ради.

Подальшу долю ситуації вирішуватимуть після докладного вивчення документів на землю під час засідання антирейдерського штабу, який призначили на середу, 15 травня.

Ще статті по темі

Back to top button