Суспільство (відео)

Рятували життя, ризикуючи своїм: у Чернігові відзначили тих, хто став на допомогу місту 17 квітня (Відео)

У Чернігові вручили 59 нагород надзвичайникам, медикам, поліцейським і волонтерам, які ліквідовували наслідки ракетних ударів по Чернігову 17 квітня та допомагали постраждалим. Одними з перших на місце події приїхали рятувальники.

«Наша зміна якраз заступала на чергування в оперативно-координаційному центрі ГУП. Ми в координаційному центрі самого управління почули ці вибухи, хоча він знаходиться в іншому кінці нашого міста. І почали надходити вже дзвінки», — Павло Товстий, помічник начальника зміни оперативно-координаційного центру ГУП ДСНС України в Чернігівській області.

Тоді основним завданням було врятувати потерпілих з-під завалів будівлі та надати їм невідкладну медичну допомогу.

«Прибувши до місця, ми побачили, що є влучання, вже працювали перші підрозділи в районі виїзду яких розташовувався цей об’єкт. І ми вирішили залучити інші підрозділи, насамперед для евакуації потерпілих, які перебували як на відкритій території, так і під завалами. Постійно треба було залучати допоміжну спеціальну техніку, якусь важку техніку, щоб знімати плити, розгрібати ці завали. Потрібен був людський ресурс. Усю добу повністю ми відвели на пошук потерпілих і загиблих під завалами», — Павло Товстий, помічник начальника зміни оперативно-координаційного центру ГУП ДСНС України в Чернігівській області.

Допомагали рятувати потерпілих з-під завалів і волонтери міста та комунальні підприємства.

«Ми розгорнули оперативний штаб-намет, у який волонтери з «Іскри добра» надали гарячий чай, каву, їжу, щоб люди, які постраждали внаслідок ракетної атаки, могли зігрітися, поїсти, попити. Потім у наметі працювала поліція: вони заповнювали заяву на відшкодування. Далі волонтери «Іскри добра» надали ОСБ-панелі, інші будівельні матеріали, щоб ми швидше роздали це людям», — Олександр Чугай, інспектор-ревізор «Муніципальної варти» ЧМР.

«Я був на виїзді, сміття прибирали в місті, зателефонувало начальство. Я не чув, як ракети прилетіли. Зателефонувало начальство: «Їдь туди», я питаю «Що сталося?» – «Ракети прилетіли». Мене всього затрясло. Приїхали туди, давай розгрібати це все, вантажити на машини, вивозити розвали», — Віталій Бочков, тракторист КП «АТП-2528».

Пошуково-рятувальна операція тривала добу. Попри тривоги, рятувальники, медики, волонтери та всі, хто був залучений, рятували життя людей, ризикуючи власним.

«Велика всім подяка. З одного боку, це ваша робота, бо всі працюємо в умовах війни, може статися така ситуація, коли потрібно швидко не роздумуючи їхати. Але для мене – це приклад справжнього патріотизму, любові до свого міста, до своєї держави та до сумлінного виконання обов’язків», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

17 квітня близько 9-ї ранку росія вдарила по Чернігову трьома ракетами, попередньо «Іскандерами». Унаслідок ракетних ударів загинуло 18 осіб. Наразі в лікарнях міста перебувають 11 людей у тяжкому стані. Лікарі продовжують надавати медичну допомогу постраждалим.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button