Суспільство (відео)

Самобутнє Макошине: як зараз живуть нащадки древніх слов’ян (Відео)

Селище Макошине, що на Чернігівщині, належить до стародавніх слов’янських поселень. Зараз населений пункт входить до складу Менської ОТГ, а в стародавні часи тут було велике місто-укріплення Хоробор.

«Кажуть, що тут були також сліди Івана Мазепи, який переходив, у нас так звана Біла круча є, там побував. Тому воно, звісно, історичне. У нас біля дамби при вїзді до селища стоїть археологічна згадка про те, що Хоробор згадано в літописах ще у ХІІ ст.», — розповідає Роман Коваленко, в.о. старости Макошинського старостинського округу Менської міської ради.

«Як місто воно вважалося велике. 100 дворів там було. Звідси й пішла наша назва – Макошине. Там, за язичницькими обрядами, стояла ідол, богиня Макош. Богиня родючості й достатку, їй поклонялися жінки», — говорить Ірина Тимошенко, місцева жителька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Праска замість намиста: на Менщині живе жінка-магніт

Та були в селища і чорні сторінки. У війну тут знищили єврейське поселення. Фашисти розстріляли 43 особи.

«Через міст залізничний перейти – і там, на коліях, вони їх перевели, а з вислої точки всіх розстріляли. Там вони в низинку попадали, зарили так», — розповідає  Лідія Обловатна, голова ветеранської організації с. Макошине.

У Макошиному зараз діє аматорський народний хор, якому вже майже 90 років. Виступав на районній і на обласній сцені. На його базі створено чоловічий ансамбль і жіноча група хору.

«Це люди, які десь працюють на своїй роботі, але відриваються від сімї. Бувають проблеми щоб когось запросити, то хазяйство. Люди в селі живуть. Було раніше більше 30 людей, але потрошку вже відходять. Якось менше цікавляться цим. Зараз більше 20 осіб у хорі налічується. Проблема трошки є з чоловіками, не хочуть ходити», — відзначає Василь Циганок, завідувач макошинської філії Менського будинку культури.

Жителі селища пишаються своїм цирковим колективом «Юність». Він заснований у 1983 році. Його маленькі учасники працюють у жанрах партерної акробатики, еквілібр на моноциклах, повітряна гімнастика. Постійно беруть участь у змаганнях різного рівня, зокрема й всеукраїнських, де виборюють призові місця.

««Яскрава арена Дніпра» – це такий масштабний конкурс, привозили призові місця, ми дуже пишаємося такою участю. На Чернігівщині – «Сіверська феєрія», цього року дівчатка навіть привезли гран-прі. Повітряні гімнастки. Запорізький цирк також нас приймав. Одеський цирк нас приймав, також призові місця», — розповідає Вероніка Бур, керівник зразкового циркового колективу «Юність», с. Макошине.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медикам – машину, Макошиному – освітлення: Менщину відвідав народний депутат Валерій Давиденко

«Концерти в нас проводять. Молодці дівчата, там уже ж діти, звісно, талановиті в нас…».

«Ще в нас школа є, садочок є. Дітки ходять до нас займатися. Бібліотека селищна є», — зазначає Валентина, місцева жителька.

Наразі в селищі проживають приблизно дві тисячі осіб. Аби зробити життя в Макошиному комфортнішим, багато чим селищу допомагає народний депутат Валерій Давиденко.

«Він торік добре нам посприяв, адже допоміг реалізувати два проекти. Виділено кошти на розвиток смт Макошине, це вуличне освітлення на частину вулиці Жолобок, яку ми продовжуємо робити. Друге – це він виділив кошти на придбання металопластикових вікон у спортзал. Щороку Валерій Миколайович завжди допомагав, хоч по одному проекту допомагав реалізовувати. Тому це велика вдячність», — розповідає Роман Коваленко, в.о. старости Макошинського старостинського округу Менської міської ради.

За словами місцевих жителів, у Макошиному дуже мальовнича природа. Тут є кілька природних заказників, а озеро Гайтан вважається гідрологічною пам’яткою. Саме тому на території селища діє благодійна організація «Аратта», яка кожного року організовує наметове містечко, де, окрім українських дітей, відпочивають по 20-30 малюків з Англії.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button