Суспільство (відео)

Щоденні обстріли та надскладні умови життя – реалії Чернігівського прикордоння (Відео)

Приблизно 14 тисяч осіб наразі залишаються проживати на прикордонні Чернігівщини, яке щодня зазнає ворожих обстрілів. Про це під час брифінгу повідомив голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус. За його словами, кількість людей, які ухвалили рішення виїхати до відносно безпечних зон, значно менша: попри постійну небезпеку, місцеві не бажають полишати власні домівки.

«Кількість людей, які виїхали з Чернігівського прикордоння, зупинилася на рівні 1500 людей – 1473, якщо я не помиляюся. На жаль, показник залишається незмінним, тому що коли відбуваються обстріли та є приходи по населених пунктах, люди виїжджають, але через 2-3 дні вони повертаються, бо там господарство і вони не хочуть його кидати», — В’ячеслав Чаус – голова Чернігівської обласної військової адміністрації.

За словами начальника ОВА, триває активна інформаційна робота з місцевим населенням про евакуацію на безпечніші території, але кількість людей, які виявили бажання остаточно виїхати з небезпечного прикордоння, вже понад місяць нерухомо залишається на одній позначці: хтось виїжджає, а хтось повертається – аби продовжити господарювати у своїх садибах.

«Одна з останніх моїх бесід – із мешканкою села Костобобрів (Семенівська громада), яке обстріляли та в якому знищили п’ять будинків. Люди, будинки яких знищили, виїжджали, а будинок цієї жінки вцілів, то її головна мотивація лишатися така: 40 років усе це наживала, заробляла, я не хочу виїжджати, я хочу бути тут», — В’ячеслав Чаус – голова Чернігівської обласної військової адміністрації.

Попри проживання на території прикордоння значної кількості людей, забезпечити тут належні умови для проживання, розвитку бізнесу та підприємств майже неможливо, адже реалії цих громад такі, що залучити до них інвестиції або ж зацікавлених представників бізнесу надскладно. Аграрна сфера регіону – одна з тих, що внаслідок щоденних обстрілів постраждали найбільше.

«Ведення сільськогосподарської діяльності там дуже складне. Я знаю чимало фермерів, які просто пішли з тих регіонів, тому що там обстрілюють щодня або 2-3 рази на тиждень. Відповідно, немає змоги там проводити якісь роботи, тому що це небезпечно і це загроза життю та здоров’ю. Тому питання на прикордонні щодо сільського господарства, щодо бізнесу, щодо фермерів дуже важке», — В’ячеслав Чаус – голова Чернігівської обласної військової адміністрації.

Також В’ячеслав Чаус під час брифінгу повідомив, що новий навчальний рік у 20-кілометровій зоні від кордону відбуватиметься в форматі онлайн задля гарантій безпеки освітян та учнів. Утім, актуальною залишається проблема мобільного звʼязку й інтернет-покриття цієї зони.

«На жаль, там буде тільки онлайн-навчання. Можливо, ми це питання переглянемо на раді оборони області, але те, що я зараз бачу, ті передумови, які є, ми, мабуть, залишимо рішення в силі, як воно було», — В’ячеслав Чаус – голова Чернігівської обласної військової адміністрації.

Прийняти вимушених переселенців із прикордоння Чернігівщини готові всі територіальні громади області, в більшості з них обладнані необхідні пункти проживання.

«На сьогодні ми створили в багатьох містах – це прикордонні громади, які не обстрілюють, або в межах наявної територіальної громади, що її обстрілюють, але є більш безпечні території, – місця для розміщення та перебування таких людей. Більш того, такі місця створені й в інших районах: це Ніжинський, Корюківський, Прилуцький райони. Ми готові людей розміщувати», — В’ячеслав Чаус – голова Чернігівської обласної військової адміністрації.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button