Суспільство (відео)

Ситуація навколо Березового Гаю знову загострюється (Відео)

Пліч-о-пліч мешканцям мікрорайону Пухова та Доценка знову доводиться відстоювати Березовий Гай. Щойно вщухли емоції навколо зведення будинків біля зеленої зони, як неочікувано для людей змінились обставини. Київський апеляційний суд скасував рішення першої інстанції, що фактично дозволяє компанії «УкрСіверБуд» таки збудувати тут три багатоповерхівки.

«Така акція символічна, називається «Коло», показати, що ми проти», — активіст ГО «Еко-місто» Сергій Безбородько.

14 вересня люди вийшли в парк. За руки взялися люди різних поколінь.

Повинна бути єдність, відстояти, щоб люди з дітьми, мами, бабусі сюди ходили. Я інвалід 2-ї групи, але мені хочеться тут побути, подихати свіжим повітрям, відпочити.

— Ті люди, які ухвалюють такі рішення, мають зважати на думку людей, бо час змінився, треба ґрунтовно підходити до таких питань.

— Я хочу взимку на санчатах кататися з цієї гірки,  а тут хочуть звести будинок і будинки заважатимуть.

Люди переконують: хочуть мирно вирішити проблемне питання. Проте, якщо знадобиться, активісти готові боронити парк від забудови іншими методами.

«У нас є група швидкого реагування, ми будемо реагувати, не дамо почати, поки вища інстанція не дасть відповіді», — активіст громадської організації «Еко-місто» Діана Романенко.

Офіційну позицію облдержадміністрації щодо вимог громади повернути проблемні ділянки в комунальну власність міста озвучив голова області на власній сторінці у соцмережі.

«Чернігівська обласна державна адміністрація розгляне питання передачі зазначених земельних ділянок за умови надання інших рівноцінних земельних ділянок (за аналогічним цільовим призначенням) чи надання учасникам антитерористичної операції або їхнім сім’ям 28 квартир, що повинні відповідати вимогам статті 50 ЖК України та ДБН України».

Дізнатись позицію забудовника – компанії «УкрСіверБуд» – наразі не вдалося.

Щоправда, забудовник пообіцяв на всі запитання відповісти в письмовому вигляді.

А поки що громадські активісти намагаються довести незаконність передачі цієї землі у власність обласної адміністрації. Інформацію наполегливо приховують у міському управлінні архітектури та управлінні земельних ресурсів.

«За запитом народного депутата Держгеокадастр звертався до посадових осіб цих управлінь із проханням скопіювати з Генплану та позначити на генеральному плані точні межі з цими земельними ділянками, що були передані СБУ. Посадові особи відмовили в наданні цих графічних матеріалів», — громадський активіст Олександр Гашпар.

Та боротьбу активісти продовжать. Наразі готується касаційна скарга до Вищого адміністративного суду, де за наявними доказами доводитимуть, що виділення земельної ділянки і будівництво на цій території не відповідають містобудівній документації.

Небажання йти на діалог із журналістами ЧЕline працівники компанії демонструють уже не вперше. Проти «УкрСіверБуду» відкрито кримінальне провадження за перешкоджання журналістській діяльності. Щоправда, трохи подумавши, в компанії пообіцяли на всі запитання відповісти в письмовому вигляді.

Журналіст: Аліна Клименко

Оператор: Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button