Суспільство (відео)

«Сліпа» феміда Чернігова: 7 років в’язниці за самозахист (Відео)

Святковий вечір Старого нового року майже 5 років тому перевернув розмірене життя сім’ї Жиберів із ніг на голову. За бійку в дворі брати Ігор і Роман Жибери отримали по 7 років ув’язнення. Хоча, як стверджує свідок події, абсолютно незаслужено.

«Там стояла машина. Роману хтось подзвонив, він відійшов розмовляти по телефону, а Ігор сів прогрівати машину. Тут стояло троє молодих людей. Коли Ігор почав під’їжджати, один із них підбіг, відчинив двері водійські і за курточку витягнув Ігоря, повалив на землю, я взагалі не зрозуміла, що відбувалось. У цей час підбіг Роман, побачив, що його брата б’ють, він за курточку стягнув потерпілого. Ситуація була буквально хвилини дві», — свідок бійки Віра Лазаренко.

У результаті короткої бійки постраждали чоловіки з обох сторін, усі вони живуть у сусідніх будинках. Та до лікарні звернувся тільки один з нападників – Євгеній Чернушко, пізніше у справі він проходив як потерпілий. У лікарні зафіксували – чоловік знаходився напідпитку.

«Коли його забрали, під час показань він казав, що впав, нічого не було, претензій не має. На ранок дзвонить чоловіку брат потерпілого Чернушки і каже: давай тисячу доларів і все буде добре. Чоловік каже – ні, за що», — дружина засудженого Ігоря Жибера Лілія Жибер.

Після цього потерпілий різко змінює тактику та розпочинається судова тяганина. Ігоря та Романа Жибер звинуватили у навмисному побитті потерпілого.

«Нна очній ставці мене двоє з трьох учасників бійки взагалі не впізнавали, один казав, що мене там узагалі не було. А на суді вони почали казати, що я його била. Мені не зрозуміло, чому мої показання не приймають до відома, а приймають показання мами, хрещеної, брата, яких, коли я заходила до під’їзду після закінчення бійки, не було нікого, навіть у полі зору. Чомусь вирішили, що я зацікавлена особа», — свідок бійки Віра Лазаренко.

Окрім того, в ході лікування потерпілому змінили діагноз.

«Коли потерпілий поступив до лікарняного закладу, лікар встановив правильний діагноз, його ушкодження не є пошкодженнями основи черепа та з’єднання черепа», — адвокат засудженого Романа Жибера Андрій Яковлєв.

Також спочатку Євгенію Чернушку встановили струс головного мозку. А вже спеціаліст, який його лікував у стаціонарі, пише інший діагноз – забій, що кваліфікується, як тяжкі тілесні ушкодження.

У рамках досудового розслідування проводилось кілька судово-медичних експертиз. Та експерти самостійних досліджень не проводили, каже адвокат.

«Усі експертизи були проведені в основному з посиланням на діагноз, який встановив лікар, що не є судово-медичним експертом», — адвокат засудженого Романа Жибера Андрій Яковлєв.

10 лютого 2014 року Романа та Ігоря Жиберів засудили на 7 років позбавлення волі за завдання тяжких тілесних ушкоджень. Вирок оскаржували в апеляційному суді, тоді його залишили без змін. Адвокат Романа звернувся до столичного центру судово-медичних експертиз по повторний висновок.

«Згідно із висновком спеціаліста, ті ушкодження, які отримав потерпілий, не можуть належати до тяжких тілесних ушкоджень, а належать до середньої або легкої тяжкості. Ушкодження потерпілого, які він отримав під час конфлікту, не стосуються ні основи черепа, ні з’єднання черепа, вони стосуються кісток лицьового скелета. Дані пошкодження отримані від одного удару, направлення удару від потилиці до лицьової частини, тобто це могло бути отримано від падіння на землю та удару голови об твердий предмет», — адвокат засудженого Романа Жибера Андрій Яковлєв.

Ще більше не зрозуміло, чому удар один, а засуджених двоє. Адвокат каже, при винесенні вироку суд взагалі неправильно кваліфікував дії Романа.

«Вони просто не хочуть розглядати ці моменти, шляхом найменшого опору», — адвокат засудженого Романа Жибера Андрій Яковлєв.

«За що брат сидить – узагалі не зрозуміло. Чоловік брав участь, брат – ні, взагалі. Все, що він зробив, розтягнув, щоб не били брата», — дружина засудженого Лілія Жибер.

Дізнатись позицію самого Євгена Чернушка нам не вдалось, за адресою, вказаною у документах, чоловіка ми не знайшли.

Спробували вийти на потерпілого через його брата, який працює викладачем фізкультури у 33-й школі, та й того на робочому місці не застали.

Сподіваємось, що у Євгенія знайдеться час і можливість висловити власну позицію, ми залюбки дамо йому таку можливість.

Лілія ж залишилась сама з двома дітьми. Аби оплатити адвокатів чоловіку та брату, сім’я продала машину, все золото, навіть обручки. Каже, руки опускаються через несправедливість.

«Він не відлежав навіть 21 дня, чи скільки треба, він не відлежав. У дворі він прекрасно почувається, п’є пиво, не соромиться нікого. Він не інвалід, не каліка, абсолютно здоровий бугай», — дружина засудженого Ігоря Жибера Лілія Жибер.

Наразі справа знаходиться на касації в Києві. 24 листопада буде засідання суду. Лілія ж сподівається, феміда нарешті розплющить очі.

Ще статті по темі

6 коментарів

  1. Про старшого нічого сказати не можу, а от молодшого Жибера добре знаю. Стільки крові/нервів зіпсував особисто мені цей котовський (мікрорайон) гопник.
    Сім років я утримував клуб в районі «Коти». Напроти наливайка. Він там усі ці роки і був — у наливайці.
    Після вживання алкоголю трощили вікна в клубі, ламали двері, кидалися на мене з викрутками та ножами.
    Він, до речі цим і мав закінчити — п янь, рвань і дрянь.
    Тим більш, що більшість його «товарішів» вже там, а цей чогось затримався на волі.
    Хоча, звісно, кращим тюрма його не зробить.
    «Борода», його товариш вже, до речі, півстроку відмотав з 8 присуджених. Що з іншими товаришами жиберівської кампанії — «Недопалком», «Чайником», «Соплею» та «Гнидою» не знаю.
    Порозумнішав (закодіровался) лише один з цієї гоп-кампанії — на призвисько «Ганчірка». Людиною став — працює за фахом -двірником.

  2. Брехня з початку і до кінця. Насправді того вечора Жибери пиячили на капоті свого автомобіля у дворі. Водій пив також. Потім вирішили розвозити гостей по домівках. Під час розвертання у дворі Жибер Ігор, який знаходився за кермом авто, зачепив бампером Євгенія Чернушка – залишився сінець на коліні. Коли Чернушко зробив водію зауваження і пригрозив викликати ДАІ, гоп-компанія почала бійку. Чернушко били обидва брати Жибери виключно ногами в голову, до втрати свідомості. Діагноз — перелам кісток основи черепу, голова людини була вся синя. За результатом аналізів в крові Євгенія Чернушко було зафіксовано 0,03 промілле алкоголю (для довідки сідати за руль можна до 0,2 промілле – це фізіологічний вміст). А брати Жибери після бійки поїхали ховати автомобіль, бо боялися позбавлення прав. Те, що саме Жибери були п’яні підтвердили в суді сторонні люди. Чернушко, а тим більше його брат нічого від Жиберів не вимагали — в суді Чернушко Євгеній просив стягнути з Жиберів моральну шкоду, але не тисячу доларів, а значно більше. Поки йшло слідство і суд, Жибери поміняли 4 адвокатів, це вже п’ятий. Замість того, щоб витрачати кошти на адвокатів та експертів, краще б хоч раз вибачились за свій вчинок!

  3. Хороше, что посадили безпредельщиков, не известно ,что еще могли натворить! Слышал там и с больницы украли опись травм, и следователь дело терял ! крутят мутят, ну ето понятно сидеть не охото! жена ваше лживая т…рь , особенно про вымогательство тысячи доларов)) ну хотябы 5 сказала правдоподобней бы было с учетом статьи…(ума не хватило) а особенно про один удар, а двое сидят, ето ваше ржачь, кличко отдыхает(один удар четыре дырки ) кто видел этих дрыщей никогда не поверил бы(такие шакалы только толпой умеют бить)трусье! все бред ,а журналюг таких садить надо…заказухой попахивает!

  4. читать слово в слово показания Чернушки,банально.Я не буду опускаться к вашему интеллекту.Все чего хочу это правды,надеюсь добиться полиграфа,вам не нужно бояться если вы правы,а вот если врете и мой муж из-за вас в (там)то пеняйте на себя .Жизнь она как бумеранг и за мои слезы ……

  5. А вам скажу,что я не биографией Романа интересуюсь,а хочу от беззакония спасти свою семью.Вот и все.

  6. Ты Лиля лгунья ( в твоей ситуации ,это понятно) приплела вымогательство ,акцент на работе в школе…ты видемо совсем глупа ,если думаешь ,что это может оправдать действия мужа! За такое язык вырвать мало…не позорся и воздержись от коментариев! Можеш и ответить за кливету и посегание на достоинство!!!

Back to top button