Суспільство (відео)

Сніг брянських лісів може затопити Чернігівщину (Відео)

Асоціація рибалок України б’є на сполох. Адже на сьогодні висока ймовірність різкого підняття рівня води. На Чернігівщині цьогоріч снігу було достатньо та й водойм у нас вистачає.

«У погребах є вода. Люди вже піднімають, як кажуть, картоплю. Тому що повінь буде серйозна. На Дніпрі товщина льоду 20-25 см, на Десні також десь 25 см. То більше, думаю, дадуть брянські ліси, де, за словами очевидців, ще до метра снігу лежить», — Микола Каленюк, начальник Управління Державного агентства рибного господарства в Чернігівській області.

До речі, за словами Миколи Каленюка, в розливі води є позитив. Це сприятиме покращенню нересту риби. Більш спокійніші з прогнозами в Деснянському басейновому управлінні, що оперує даними нашого Гідрометцентру.

«За прогнозами очікується незначне підтоплення сільськогосподарських угідь і територій населених пунктів, що знаходяться в низинах», — Аліна Литвин, фахівець зі зв’язків із громадськістю Деснянського басейнового управління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Названо населені пункти, які затопить цієї весни

Крім повеней, товстий лід і значні снігопади несуть серйозну загрозу для риби – задуху. Вказані чинники ускладнять насичення води киснем, без якого мешканці водойм і гинуть.

«Такої масової задухи риби на сьогодні немає. Прогноз? Буде. Ми нікуди від цього не дінемось, тому що це природній процес», — Микола Каленюк, начальник Управління Державного агентства рибного господарства в Чернігівській області.

Сьогодні рибу рятує те, що між шарами льоду і снігу є вода, яка сприяє обміну киснем. До того ж, чернігівські рибохоронці цьогоріч заявили про готовність оперативно реагувати на факти задухи й усувати її причини.

«Ми цього року купили оксиметр, що визначає відсоток кисню у воді. І за зверненнями людей, що десь є задуха риби, ми можемо виїхати і поміряти там», — Микола Каленюк, начальник Управління Державного агентства рибного господарства в Чернігівській області.

Від задухи рибу рятують забезпеченням води киснем. Найпростіше це зробити, пробивши ополонку. Задуха можлива тільки на закритих водоймах. Там, де є течія, її майже не буває.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button