Суспільство (відео)

Спеціальна терапія для дітей з непростим минулим (Відео)

Культурний шок – так двома словами можна назвати процес, який нині охопив місцеву молодь, вихованців і навіть вихователів центрів соціально-психологічної реабілітації дітей Чернігівщини.

Залучити до сценічного мистецтва молоде покоління допоміг новий проект Громадської організації «Жменя» «Соціальний театр – Мода на добре мистецтво». За акторів тут – звичайні студенти різних спеціальностей, за глядачів – діти, переважно з непростим минулим.

«Ми знайшли, я вважаю, дуже корисний симбіоз і створюємо те середовище, коли студентську молодь забираємо з вулиці й даруємо їй можливість безкоштовного змістовного дозвілля. Запрошуємо різних талановитих викладачів, творчі особистості, які з ними працюють і дають змогу молоді розвиватися. І також свою творчість даруємо тим, кому, вважаємо, вона найбільше потрібна», — розповідає заступник голови ГО «Жменя» Тетяна Маринащенко.

Соціальний театр, що діє на базі Чернігівського Національного університету імені Шевченка, – це театр нового формату. Його вистави адаптують під конкретного глядача, а той у будь-яку мить може стати її учасником.

«Тобто, якщо він бачить вирішення якоїсь ситуації саме таким способом, кращим, він може вийти, сказати модератору й долучитися саме до цієї вистави. І вже буде зовсім інший сюжет, може іншою бути розв’язка цієї вистави, але це теж надає можливість знаходити різні шляхи вирішення різних проблем», — впевнена голова правління ГО «Жменя» Регіна Гусак.

Цей культурний проект стартував зовсім нещодавно, проте його молода трупа вже має гастрольний досвід по області.

«Це і Сосниця, Борзна, Березна, Ніжин. Нещодавно їздили в Замглай – в інтернат для дітей з особливими потребами. Тому маємо різного глядача: і вдячного, і зацікавленого. 03:05-03:17 Чи може дитина, яка навчається в навчально-реабілітаційному центрі, наприклад, десь у Сосниці, просто так мріяти поїхати до Чернігова чи до Києва і доторкнутися до високого мистецтва. Ми привозимо це до них», — наголошує художній керівник театру «EX LIBRIS» Марина Каранда.

Нині ж його організатори в партнерстві зі службою у справах дітей Чернігівської ОДА впроваджують новий вектор розвитку. Цими днями на базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Ушинського проходить дводенний семінар для працівників центрів соціально-психологічної реабілітації дітей.

«Такий семінар, як сьогоднішній, допоможе їм усім відчути себе акторами, бо вихователі, психологи, які повернуться до себе на робочі місця, впроваджуватимуть цей досвід у свою педагогічну діяльність», — зазначає заступник начальника служби у справах дітей ОДА Юлія Олифіренко.

Спеціалісти ж упевнені: така робота не минає даремно і миттєво дає свій результат. Адже з різних життєвих обставин діти в цих закладах, можливо, вперше почують, що таке театр і доторкнуться до мистецтва.

«Це дуже гарно впливає на наших дітей. Коли вони не бачили в житті нічого позитивного, гарного, ви б бачили їх щасливі обличчя. Коли вони сміються, коли вони грають, коли вони вірять у життя, вірять у все гарне. А казочки ми ставимо регулярно, і цей семінар дуже нам допоможе у виборі нових ідей. 04:07-04:09 Віддаємо серце дітям», — розказує музичний керівник реабілітаційного центру Діана Третякова.

Журналіст Альона Макаренко

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button