Суспільство (відео)

Спортивний «геноцид»: у Бахмачі чиновницю звинуватили в посадовому злочині (Відео)

Знищення спорту – саме так охарактеризували дії відділу освіти Бахмацької райдержадміністрації тренери зі спортивного орієнтування тамтешньої спортивної школи, які нещодавно через суд першої інстанції поновились на своїх посадах.

«У нас є кандидати до збірної команди України на поїздку на цю Універсіаду. І перекреслити всі ці плани підготовки… Ну, це гріх. А з погляду державного службовця це називається посадовий злочин», — Микола Журавель, тренер зі спортивного орієнтування Бахмацької ДЮСШ.

«Начальниця відділу освіти Лариса Миколаївна Журба. Усно нас попередила, що буде нас звільняти у зв’язку з тим, що недостатність фінансування», — Андрій Васін, тренер зі спортивного орієнтування на лижах Бахмацької ДЮСШ.

У серпні минулого року частині тренерів цієї  школи повідомили про закриття груп із лижних гонок і спортивного орієнтування. Офіційно – у зв’язку із виокремленням зі складу району Батуринської територіальної громади.

«Такого ще не було, щоб закривалися групи в дитячо-юнацьких спортивних школах. Я вважаю, що це було зроблено тільки з однією метою – з метою дискредитації державної програми щодо децентралізації», — Микола Журавель, тренер зі спортивного орієнтування Бахмацької ДЮСШ.

«Багато нервів було і в батьків стосовно дітей. Хто з ними буде займатися? Діти займалися, були надії на здобутки в спорті, а тут розчерком пера начальниця нас звільнила, не подумавши про майбутнє дітей», — Андрій Васін, тренер зі спортивного орієнтування на лижах Бахмацької ДЮСШ.

За словами звільнених тренерів, вони на власному ентузіазмі продовжували навчати дітей. І спортивне майбутнє країни кувалося взимку, в приватному гаражі. Адже переривати тренувальний процес для спортсменів неприпустимо.

— Ви уявляєте собі, це вони роками готуються, до збірної команди потрапили, а їм сказати, що ви не потрібні, ви на змагання не поїдете. Ви уявляєте який це удар?

В області про вину керівництва району не говорять, рішення суду не коментують. До речі, згідно з ним звільненим мають виплатити близько ста тисяч бюджетних коштів за вимушений простій, але хіба це проблема – кошти ж бюджетні.

«Відновлюються через суд, тому що … Суд же на щось спирається. Я не бачила, яке рішення ухвалив суд. Це та колізія юридична, коли територіально люди проживають в ОТГ , але немає законодавчої бази, що районна школа… як має узгодити оці фінансові питання», — Ніна Лемеш, директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА.

«День працівників фізичної культури і спорту. Голова обласної адміністрації урочисто мені вручає подяку, мені нічого іншого нічого не залишається, як вручити йому прохання, щоб відновили цих дітей у школі. А мене – на роботі», — Микола Журавель, тренер зі спортивного орієнтування Бахмацької ДЮСШ.

Очільниця ж Бахмацького управління освіти, ініціатор фінансових коректив Лариса Журба відмовилась коментувати свої рішення.

Ще статті по темі

Back to top button