Суспільство (відео)

Стало відомо, коли і який фонтан буде на Валу (Відео)

Відродити історичну справедливість. Десь так можна назвати поради чернігівських істориків щодо реконструкції фонтана на Валу. У 30-х роках у Чернігові було багато обновок, стосувалися вони й побудови фонтанів.

«Це були цементні фонтани. Вони були недовговічні. Зокрема на Валу збудували фонтан із козликами. На ньому зображені два козлики, які буцаються між собою», — Олександр Бондар, історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На території Валу археологи виявили фортифікаційні споруди XVIII століття

Саме Олександр Бондар близько двох років тому до початку реконструкції Валу запропонував відродити фонтан із козликами. Козлики – це ілюстрація із загальновідомої казки Михайла Коцюбинського про двох цапків, які зійшлися на містку і не змогли поступитись один одному дорогою, внаслідок чого впали у воду.

«Цікаво було б відродити саме той фонтан, оскільки він не вибивається архітектурно із забудови Валу. Оскільки сучасний фонтан може якось візуально вибиватись і порушувати архітектурну цілісність», — Олександр Бондар, історик.

Для матеріалу фонтанної експозиції пропонували більш довговічні та сучасні матеріали, зокрема бронзу. Більше року тому «козлики» були погоджені, але відтоді офіційного їх затвердження не було. Тому цікавимось у міської влади, що ж прикрасить фонтан на Валу.

«Буде фонтан із козликами. Наступного року», — Ярослав Куц, керівник управління ЖКГ Чернігівської міської ради.

Зараз будівництво на місці фонтана призупинене через археологічні розкопки. Новенький фонтан чернігівці, очевидно, побачать вже в розпал весни.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button