Суспільство (відео)

Старт опалювального сезону, безкоштовні шкільні обіди та мільйонний ремонт колектору – головне з ранкової наради ЧМР (Відео)

Із 15 жовтня в будинках чернігівців планують розпочати підключення централізованого теплопостачання. Про це стало відомо під час щотижневої ранкової наради в міськраді. За словами голови правління «Облтеплокомуненерго» Олексія Щербини, наразі в Чернігові проведені всі необхідні підготовчі роботи, а отже, фактично тепломережі готові до запуску.

 «Потрібно запустити обладнання, потрібно розпломбувати котельні, подати теплоносій, потрібно дуже багато роботи виконати в самих будинках. Це все тривалий процес, тому не можна зволікати. Процес запуску всіх будинків займає аж ніяк не один день, це може бути і тиждень. Потрібно в понеділок проводити комісію, на якій ухвалюватимемо рішення, і з вівторка починати запускати процес опалення.»,- Олексій Щербина – голова правління АТ «Облтеплокомуненерго»

Утім, якщо протягом тижня, тобто з 8 по 15 жовтня, в Чернігові буде зафіксоване підвищення температури повітря – рішення про початок опалювального сезону в місті переглядатимуть.

Також під час наради озвучили суму, в яку бюджету міста може обійтися заміна ділянки стічного колектору, розташованого в чернігівському мікрорайоні Шерстянка. Йдеться про суму орієнтовно від 10 до 15 мільйонів гривень. Ремонт планують розпочати уже найближчим часом, адже наразі на місці аварії проведені тимчасові технічні роботи, що не здатні забезпечити повноцінного вирішення проблеми.

 «Ми ухвалили тимчасове технічне рішення, воно полягає в тому, що в нас була наявна труба більшого діаметра, вона склотекстолітова ця труба, ми її розрізали навпіл і на цю ділянку ми поклали її як футляр.»,- Сергій Малявко – начальник КП «Чернігівводоканал» ЧМР

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові обговорюють можливість навчати водіння людей з інвалідністю

За словами Сергія Малявка, наразі точна сума, яка знадобиться – невідома, тривають роботи зі складання кошторису на проведення ремонтних робіт у колекторі.

Обговорили також і шкільне харчування – вже найближчим часом у освітніх закладах Чернігова для учнів початкових класів планують запровадити безкоштовні гарячі обіди, відповідно до ініціативи президента України Володимира Зеленського.

Разом із тим, за словами Василя Білогури, міське управління освіти наразі планує звернутися до Міністерства освіти України для отримання роз’яснень щодо доцільного використання субвенції. Адже та кількість інформації, що доступна зараз, не дає можливості належно спланувати безоплатне харчування учнів початкових класів освітніх закладів міста. 

«У постанові є певні питання, відсутність інформації про які не дає змоги її виконувати. Перше: по громадах чітко розподілена сума доведена, але немає розрахунку вартості одноразового гарячого харчування на одну дитину. Друге: нам не відомо, яку кількість учнів брали для розрахунку за субвенцією. Ми не знаємо, яку кількість днів брали для розрахунку за субвенцією. Це не те, що в п’ятницю або сьогодні надійшли гроші, а завтра ми почали субвенцію платити. Ми маємо провести відповідні процедури, згідно з нормативними документами, як то має відбуватися з бюджетними коштами.»,- Василь Білогура – начальник управління освіти ЧМР

Нагадаємо, від жовтня в Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів. Для цього з ініціативи Президента України на 2024 рік із бюджету виділено два мільярди гривень, які будуть передані місцевим громадам у формі субвенції. Відомо, що механізм розподілу коштів субвенції затверджений Кабінетом Міністрів України.

Таліна Тарасенко

Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button