Суспільство (відео)

«Стаціонарне переховування»: чому депутатка Чернігівської облради уникає судових засідань (Відео)

Чернігівщина сумнозвісна гучними корупційними та політичними скандалами. Причому як всеукраїнського, так і регіонального рівнів. Один із нещодавніх цікавих випадків – судова справа, в якій обвинуваченою виступає депутатка Чернігівської обласної ради від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Віта Солорева.

15 листопада 2022 року виконком Прилуцької міської ради ухвалив рішення про надання фінансової допомоги 52 прилучанам на загальну суму 174 000 гривень. Нарахування коштів відбувалося за рахунок субвенції на виконання доручень виборців депутатами Чернігівської обласної ради. Варто звернути увагу, що з цієї суми найбільшу частку, а це 125 тисяч гривень, було виплачено на запит депутатки обласної ради від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Віти Солоревої.

Отже, відповідно до запиту депутатки від «Батьківщини», грошову допомогу отримали 37 жителів Прилук. І ось тут починається найцікавіше, адже в списку людей, які отримали грошову частку від обласного бюджету – увага! – матір Віти Солоревої, її колишній чоловік та однопартійці.

Для розуміння: бюджетні кошти, які формують податки звичайних людей, було розподілено між певним колом наближених. На підставі цього Віту Солореву хочуть притягти до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією.

«Прошу відповідно визнати Солореву такою, що вчинила адміністративне правопорушення, передбачене частиною першою статті 172 з позначкою 7 КУ про адміністративні правопорушення», — прокурор Євген Лазаренко.

Із коментарів, які підозрювана попередньо надавала журналістам, відомо, що своєї провини вона не визнає. За її словами, такі дії – це, мовляв, допомога Прилуцькому добровольчому формуванню територіальної громади.

«Коли відповідний лист-прохання до мене був наданий командиром добровольчого формування, я не задумуючись сказала, що я на цей лист відреагую. Тому що в нас у Прилуках не відбувалася сесія, жодної копійки не виділяли на ДФТГ. Хлопці в нас голі-босі», — депутатка ВО «Батьківщина» Віта Солорева.

Розгляд справи відбувається в Деснянському суді міста Чернігова. Хоча сказати, що воно «відбувається», навряд чи можна, адже судове засідання відкладають уже кілька разів через довідки Віти Солоревої з лікарні. Оскільки передбачити розвиток подій крайнього засідання в цій справі було не надто складно, то 25 січня 2024 року наша знімальна група вирушила до Прилук, аби за нагоди навідати Віту Солореву в лікарняній палаті та отримати коментар із приводу її судової справи.

«На годиннику 11:34. В цей час у Чернігові в приміщенні Деснянського суду мало б відбутися судове засідання у справі депутатки Чернігівської облради Віти Солоревої. Утім, воно вже вкотре відкладається через хворобу пані Віти», — журналіст Таліна Тарасенко.

Насамперед маємо на меті поставити кілька запитань головній лікарці КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» Яні Погорілій.

Добрий день, мене звати Таліна, а можемо ми зайти до головного лікаря – пані Яни? – Чекайте, вона зараз підійде.

І за кілька хвилин очікування до нас усе-таки підійшла головний лікар Прилуцької центральної міської лікарні Яна Погоріла.

«Те, що стосується звернення пацієнта до медичної установи, є медичною таємницею, тим більше, ми зараз публічно з вами спілкуємося і я не можу розголошувати вам таку інформацію, Ви як журналіст це чудово розумієте, але тим не менше мені ці запитання ставите. Те, що стосується лікувального процесу: в нас відкритий заклад, ви це можете запитати в неї, чому вона сюди звернулась і чому вона отримує саме тут медичну допомогу», — головний лікар КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» Яна Погоріла.

Отже, жодної конкретики від головної лікарки лікарні, що підписує обвинуваченій у корупції Віті Солоревій уже не першу довідку про хворобу, ми не отримали. Тож вирішуємо поставити кілька запитань лікуючому лікарю пані Віти Солоревої – Олегу Устименку.

«Я слухаю вас. – Пане Олегу, ми з приводу вашої пацієнтки… – Можна не знімати, а? У вас дозвіл є від адміністрації? – Дозвіл на що? – На зйомку. – Ми знімаємо лише вас, не пацієнтів, не клініку. – Почекайте, в нас є наказ по лікарні, що всі зйомки та коментарі…

Давайте я зараз зателефоную головному лікарю… – Це займе буквально дві хвилини, ми з приводу вашої пацієнтки… – Так. – Віти Солоревої. Ми знаємо, що наразі вона перебуває на стаціонарному лікуванні, так? – Поки я не отримаю дозволу від директора, з вами спілкуватися не буду.

Ви мене почули? Будь ласка, це мій кабінет! – Не кричіть, будь ласка, на мене. – Добрий день, Яно Вікторівно, тут якісь журналісти приїхали…», — завідувач хірургічного відділення КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» Олег Устименко.

Після кількох хвилин приватного спілкування телефоном із головною лікаркою Олег Устименко повертається до нас. Тепер він готовий спокійно відповісти на наші запитання. Отже, як виявилось, Віта Солорева дійсно лікується в цій лікарні. В черговій довідці, що приїхала на суд замість обвинуваченої, зазначено, що Віта Солорева перебуває на стаціонарному лікуванні. Утім, зараз у лікарні її чомусь немає. 

«Є історія хвороби, вона проходить лікування з приводу цукрового діабету, також на тлі захворювання в неї ускладнення. Наразі проходить лікування. – В довідці написано, що в неї стаціонарне лікування, тобто вона зараз тут ? – Зараз вона прокапалася, я її додому відпустив помитися», — завідувач хірургічного відділення КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» Олег Устименко.

Також, як виявилося, вже наступного дня після судового засідання Віту Солореву виписують із лікарні. Цікавий збіг, чи не так? 

«У хворої ще завтра останній день її лікування і завтра я її виписуватиму.

Це не перша довідка, всі попередні також видали ви як лікуючий лікар? – Я не буду брехати, я не пам’ятаю щодо серпня, а от коли вона в нас лежала після операції, то я давав довідку, так», — завідувач хірургічного відділення КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» Олег Устименко.

Звісно, ми намагалися сконтактувати і з самою депутаткою Вітою Солоревою, аби зустрітись у Прилуках та отримати коментар від неї. Утім, на наші дзвінки вона не відповіла.

Звісно, ми не бажаємо нікому хворіти, співчуваємо та розуміємо тих, хто має проблеми зі здоров’ям. Утім, зважаючи на ситуацію, яку наразі спостерігає вся Чернігівщина, під час кожного судового засідання у справі Віти Солоревої виникає цілком логічне запитання: а чи здатна депутатка повноцінно виконувати свої робочі зобов’язання та продуктивно працювати на благо населення? Особливо в нинішній складний час. Адже її щомісячне перебування на лікарняному змушує зробити певні висновки. Через таку поведінку видається, що депутатка, яка заявляє про свою невинуватість, насправді нібито ухиляється від відповідальності.

«У мене теж цукровий діабет, так. Я проходжу двічі на рік лікування, коли я лікуюсь, то не беру лікарняні, тому що нікому тут буде працювати. Тобто я під час робочого дня капаюся, але це я можу собі так дозволити, як то кажуть», — завідувач хірургічного відділення КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» Олег Устименко.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button