Суспільство (відео)

Стерилізаційний «пункт призначення»: реалії центру для тварин у Чернігові (Відео)

Кілька років обіцянок і пробачень, кілька скандалів і зірваних дедлайнів, приблизно десять мільйонів бюджетних коштів – і стерилізаційний центр для тварин у Чернігові запрацював. Ми вирішили поцікавитися, як працює пункт перетримки у свої перші дні. Але одразу наштовхнулися на проблему – нас туди не захотіли пропускати. Виявляється, центр закритий – як режимний стратегічний об’єкт. Охоронець заявив, що нас не пустить – чекайте, мовляв, на керівництво.

-Туди не заходити, сюди не заходити. Там карантин, там операційна..

«Ми вже півгодини стоїмо тут на спеці. А чого чекати? Ми приїхали не на приватну територію і маємо право піти та спокійно працювати», — журналіст Павло Солодовник.

До виклику поліції не дійшло. Хоч в цьому випадку маємо факт безпосереднього перешкоджання журналістській діяльності, за що законом передбачена відповідальність. Врешті до центру приїхала керівниця – Тетяна Діденко. Жінка пояснила, що на територію не пускають із метою безпеки тварин. Про роботу ж розповідає жваво. Нині в центрі перебувають приблизно 60 собак.

«Відлову поки що немає. Приїхали на машині волонтера. Люди зателефонували. Собаку кілька разів намагалися упіймати. В суботу відловили двох цуценят на привокзальному ринку. Сьогодні забрали цуценя, і маму вдалося відловити. Машини в пункті немає. Це велика проблема», — керівник стерилізаційного центру Тетяна Діденко.

До кінця року з міської казни на пункт виділили мільйон гривень. Тендер на обслуговування центру виграла громадська організація «Крок до тварин». За словами волонтерів, цих грошей мало, мовляв, для більш-менш нормального функціонування потрібно три мільйони гривень на рік.

«Це насамперед зарплата. Ми другого доглядальника не можемо знайти. У нас тільки один доглядальник. Решту ми робимо силами моїми, асистента-лікаря, адміністратора, волонтерів. Тварин дедалі більше. У штаті дев’ятеро працівників і десятого ми шукаємо», — керівник стерилізаційного центру Тетяна Діденко.

На спорудження центру витратили феноменальну суму, але зробили все доволі неідеально. Металевий паркан пошкоджений у багатьох місцях, опори вже поржавіли. Ці ляпи будівельників працівники центру виправлятимуть самостійно. Та це не найголовніша біда.

«Є недоліки. Вже складено акт і подана заява до управління ЖКГ. Недоліки виявлені в проектуванні. Обіцяли ліквідувати. Був дощ. Вода стоїть у вольєрах. Це велика проблема. Чи це проблема проектувальника, чи підрядника. Але у вольєрах стоїть вода», — керівник стерилізаційного центру Тетяна Діденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали склад персоналу та озвучили витрати на притулок для тварин

Тетяна Діденко охоче влаштувала нам екскурсію пунктом. Основна мета цього закладу – зменшити народжуваність безпритульних тварин гуманним шляхом. Собак із вулиці, яких стерилізують і для яких не знайдуть господарів, відпустять знову на вулицю.

Працівники пункту для тварин не відмовляються від допомоги небайдужих.

«Корм, гумові рукавички, мийні засоби для підлоги, дезінфікуючі засоби», — керівник стерилізаційного центру Тетяна Діденко.

Важливий нюанс – пункт стерилізації розрахований тільки для собак. Надалі планують займатися і котами. Також пункт надає платні послуги для домашніх улюбленців чернігівців.

«Платні послуги пункт буде надавати… Організація… Як благодійна пожертва», — керівник стерилізаційного центру Тетяна Діденко.

Резюмуючи побачене і почуте, хочеться зробити певний висновок! Феноменально дорогий пункт було здано в експлуатацію з багатьма порушеннями – це безпосередня вина міської влади. За десять мільйонів тут має бути все ідеально! Мабуть, десь усе-таки прилипло. А працівникам стерилізаційного центру хочеться щиро побажати успіху у їхній непростій важливій роботі і, звісно ж, відкритості!

Журналіст Павло Солодовник

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Какие храбрые журналисты.И полицию они сейчас вызовут и право они на все имеют. Только если увидят конченного доха,издевающегося над животным, за животное не вступятся 100% ,потому что по мордасам побоятся получить,и полицию вряд ли вызовут.Сами животные и то,как они содержатся,журналистов и всех остальных мало интересуют, главное миллионы выделенные проконтролировать. Вот только когда всякие сволочи сжигают приюты,убивая находящихся там животных,журналистов там не оказывается,а об этом пишут волонтеры, и требуют розыска и наказания для таких уродов тоже волонтеры и неравнодушные люди,а журналисты только беспокоятся как бы собачкам и котам лишней копейки не перепало. Про гроши олигархов и то как нынешние нувориши грабят народ почему не пишите?

    1. Анонім — це звучить сміливо))) до сліз)))

Back to top button