Суспільство (відео)

Строкаті символи життя: як прикрасити яйця до Великодня (Відео)

Невід’ємним атрибутом великоднього столу є яйця. Саме крашанками, писанками, драпанками, крапанками рясніють великодні кошики українців. Найчастіше люди фарбують яйця в один колір. Священики кажуть, що за біблійними переказами великоднє яйце має бути саме червоним, адже воно символізує кров розіп’ятого Христа.

«Є така оповідь про Марію Магдалину, якій випав жереб, як і апостолам, проповідувати про Христа воскреслого. І вона проповідувала імператору Тіберію. Імператор не міг зрозуміти, як це Бог розпятий. Для елінів це було безумством, для багатьох розумних людей це було безумством. І він сказав: я повірю тільки тоді, коли це яйце, яке ти принесла, стане червоним. І справді в руках Марії Магдалини яйце стало червоним. І він повірив, бо його слова були підтвердженими», — настоятель Чернігівського кафедрального собору святої Катерини Отець Роман.

Яйця мають бути на великодньому столі ще й тому, що вони символізують життя. З прадавніх часів українці створювали перед святом писанки, орнаменти на яких мали сакральне значення. Так оздобити яйце можна і сьогодні. Для цього треба взяти писачок. Це паличка з металевою лійкою. Яйце краще брати свіже. Попередньо його необхідно ретельно помити й обробити антисептиком.

Потім обережно проткнути саморізом, повертаючи проти годинникової стрілки та видути з яйця вміст. Для роботи також знадобляться олівець, гумка, запалена свічка, серветки, віск і шматочок струни, щоб прочистити писачок. Барвники краще брати харчові. Перед початком роботи на стіл треба покласти рушник, щоб не розбити яйце, й закрити отвори в шкарлупці.

«Є дуже багато схем для розпису писанок. Є поділ на 8 частин. Сьогодні буду я ділити на кілька частин, тому що в нас буде цікава писанка. Вона буде складатися з натурального кольору яйця і також темно-синього або навіть голубого кольору», — майстер-писанкар Сергій Гончаренко.

Після розмітки треба підготувати писачок до роботи. Спершу його варто протерти. Потім перевірити висоту полум’я.

«Якщо надто високе, то його треба коптити, якщо надто низьке, то його буде мало. Воно повинне бути десь таке середнє, розігрівати треба так, щоби почистити писачок. Розігрівати треба отак біля краю», — майстер-писанкар Сергій Гончаренко.

У розігрітий писачок треба помістити віск. Чи пише він – краще перевіряти на серветці. Далі треба погріти яйце в долонях і наносити віск. Коли малюнок зроблено, можна починати фарбування.

«Щоб фарба взялася краще, треба знежирити яйце. Кидаємо його до оцтової кислоти. Обережно, ніжно осушили яєчко. І кладемо у фарбу на кілька хвилин. Залежно від яйця і від того, якого кольору ми хочемо досягти», — майстер-писанкар Сергій Гончаренко.

Принцип писанкарства полягає в тому, що він закриває потрібний колір фарби і наступні шари не перекривають його. Тому, використовуючи всього дві фарби, можна отримати по чотири кольори. Воском покриваються тільки ті ділянки, колір на яких треба залишити. Потім яйце кілька хвилин випалюється 9-відсотковим оцтом. Після чого його треба протерти м’якою серветкою, аби зняти колір. Далі – прибрати віск.

«Легенько до краєчка підносимо нашу писаночку, таким чином віск розплавляється на самій писаночці. Й обережними кроками ми знімаємо. І коли ми знімаємо віск, ми ним покриваємо все яйце», — майстер-писанкар Сергій Гончаренко.

Далі можна прикрасити яйце китицею. Такий великодній атрибут може зберігатися роками. Археологи знаходили навіть писанки, яким було по 800 років. А от якщо яйце робиться не для прикраси, а щоб його з’їсти за великоднім столом, то можна його прикрасити незвичними способами. Наприклад декупажем за допомогою звичайної серветки.

«Серветку треба розділити пошарово. Тому що такі серветки не з одного шару, а з кількох. Знімаємо. Нижній шар нам не потрібен. Беремо верхній шар. Нам потрібна саме верхня серветка, де нанесений сам малюночок», — майстер хенд-мейд Надія Войдюк-Василюк.

Потім треба відділити малюнок. Майстриня радить не відрізати, а саме відірвати його від решти серветки. Обраний малюнок ділиться на окремі сегменти, вони прикладаються на вже зварене яйце, краще білого кольору. Приклеюють серветку білком.

«На маленьку кількість яєць вистачить і одного білка. Треба його трошки виделочкою розбити, щоб він не тягнувся, а гарно лягав. Білок як природній клей буде склеювати серветку з яйцем. І потім можна буде розбити яйце і без будь-якого страху його їсти», — майстер хенд-мейд Надія Войдюк-Василюк.

 

Починати прикладати візерунок краще від середини яйця. Розміщувати інші елементи варто так, щоб малюнки не накладались. Наносити білок також слід від центра малюнка. Далі яйцю треба дати висохнути, щоб не пошкодити візерунок.

«А щоб сухе яєчко стало ще більш блискучим, треба взяти звичайну соняшникову олію, наливаєте в долоньку, розтираєте отак між долоньками яєчко і отак катаєте, трошки втираєте і воно завдяки соняшниковій олії буде блищати», — майстер хенд-мейд Надія Войдюк-Василюк.

Ще один спосіб – прикладання листочка. Для цього треба просто накласти на варене яйце будь-яку різьблену зелень, можна навіть взяти петрушку. Далі продукт обгортають капроном і кладуть у барвник. Таким чином відбиток від листка стає своєрідним малюнком. Проте майстриня не радить використовувати штучні фарби, бо вони можуть перейти й на їстівну частину. Зробити яйце коричневим допоможе лушпиння цибулі, жовтим – куркума, бордовим – буряк. А от шпинат або молода кропива дадуть яйцям зелений колір.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button