Суспільство (відео)

Суперсила від хвороб: у Чернігові оновлюють запаси вакцин (Відео)

Вакцинація – найбільш ефективний метод захисту від інфекційних захворювань. В Україні затверджено спеціальний Календар профілактичних щеплень, у якому зазначені всі обов’язкові щеплення, які мають робити не тільки діти, а й дорослі. Утім, через воєнні дії не всі мали змогу вчасно отримати щеплення, у зв’язку з тривалою відсутністю електроенергії порушилися умови зберігання вакцин – усі вони були списані. З червня чернігівські лікарні почали отримувати нові запаси.

«От ми отримали зараз вакцини проти дифтерії, правця і кашлюка. Це як і чиста, так і комбінована вакцина проти гепатиту В, а також вакцина для старших дітей. Сьогодні повинні отримати інактивовану вакцину проти поліомієліту і проти hib-інфекції також чисту вакцину»,- Наталія Крючко, медичний директор КНП «Сімейна поліклініка».

Погоджуватися на безкоштовну вакцину від держави або ж самостійно придбати препарат потрібного виробника – це вибір кожного з батьків. Лікарі зазначають: головне, щоб зберігалися правильні температурні умови для транспортування.

«Ми їм можемо надати сумку з холодовим елементом або вони самі в аптеці візьмуть. Тим більше, зараз літо, температура висока, то треба звертати увагу на те, як транспортують вакцини.

Холодового цього ланцюга ми дотримуємося дуже ретельно»,- Наталія Крючко, медичний директор КНП «Сімейна поліклініка».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укуси мошок і комарів: розчухати не можна терпіти

Якщо ж щеплення робили в інших містах або ж за кордоном, то відповідну інформацію можна отримати з електронної системи.

«Люди, які зробили вакцинацію в Україні, тим більше, якщо вони переуклали декларацію з лікарем, то це все заноситься до електронної системи охорони здоров’я. Ми це все бачимо. Якщо не переукладали, а зробили щеплення, то їм надавалася довідка з реквізитами закладу. Ми також потім можемо додати цю інформацію в систему через лікаря, який працює в нашому закладі»,- Наталія Крючко, медичний директор КНП «Сімейна поліклініка».

Олена з донькою Маргаритою сьогодні прийшли зробити планове щеплення АКДП.

«Ми не пропустили, робимо якраз за графіком, 21 числа нам виповнилося півтора року. І ось робимо планове щеплення»,- Олена і Маргарита.

Графік щеплення, вибір вакцин та індивідуальні особливості обговорюють окремо з сімейним лікарем. Окрім обов’язкових щеплень, є також можливість робити додаткові, наприклад, від вітряної віспи.

«Жодна вакцинація не відбувається без того, щоб спочатку батьки прийшли до лікаря. Якщо дитинка здорова, здійснюється огляд, термометрія, проводиться бесіда. І тільки тоді ми даємо згоду.

У кожного батька, у кожної матері є обов’язково телефон сімейного лікаря або медсестри. Якщо є якась проблема після вакцинації, нам батьки телефонують. Через годину, через дві або ж вночі – коли завгодно. Ми на це їх націлюємо та говоримо, що якщо щось пішло не так, то телефонуйте, будемо вирішувати ваше питання»,- Валентина Андреєва, завідувач відділення з надання первинної медичної допомоги КНП «Сімейна поліклініка».

Також лікарі наголошують, що в місті відновлюється щеплення від коронавірусу і вже можна зробити бустерну дозу. Для цього є окремі підготовлені кабінети. Отже, дбати про своє здоров’я треба усією родиною.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button