Суспільство (відео)

Святкування Миколая 6 грудня, а Різдва – 25-го: чернігівці – про новий церковний календар (Відео)

День святого Миколая – 6 грудня, Різдво Христове – 25 грудня, Покрова Пресвятої Богородиці – 1 жовтня. Ці та інші свята тепер відзначатимемо в інші дні. З 1 вересня Православна Церква України перейшла на новий церковний календар. Про зміни нам розповів настоятель храму Святих мучеників Михаїла і Федора Олег Сіренко.

«Календар який був, такий і залишається. Просто одне-єдине: ті дати, які писалися раніше, за старим стилем, тепер відзначатимемо за Юліанським календарем. Я знаю, що люди давно в нас питали: чому ви не переходите? Самому неможливо перейти, якби ми храмом своїм перейшли – це ніби такий виклик церкві. А коли вся церква постановила це Собором Помісним, ми перейшли – і стало все дуже добре», — Олег Сіренко, настоятель церкви Святих мучеників Чернігівського князя Михаїла і його боярина Федора.

Проте деякі свята так і залишаться у звичні для нас дні. За Новоюліанським календарем дата Великодня рахуватися буде, як і раніше. Відповідно, Вознесіння святкується на 40-й день після Великодня, а Трійця – на 50-й. Тому зміна календаря не вплине на дату цих свят.

«Саме Великдень і те, що прив’язане до Великоднього циклу, залишається на тому самому місці, Великдень не змінюється. Він не залежав від старого стилю, нового стилю», — Олег Сіренко, настоятель церкви Святих мучеників Чернігівського князя Михаїла і його боярина Федора.

Ми поцікавились у чернігівців, чи підтримують вони перехід на новий церковний календар і за яким стилем святкуватимуть.

Більшість опитаних чернігівців підтримує перехід на новий церковний календар, але святкувати планує двічі: за новим і за старим стилем.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button