Суспільство (відео)

«Тоталітаризм має тенденцію до відтворення», – попередження від чернігівських істориків (Відео)

«Великий терор на Чернігівщині» – книгу з такою назвою написала історик та викладач Чернігівського Інституту історії Тамара Демченко. Друкована обновка розказує про часи радянських репресій у 20-ті й 30-ті роки минулого століття.

«Тамара Павлівна Демченко зробила вдалу спробу узагальнити факти, документи і відтворити перебіг репресивних заходів на теренах Чернігівщини впродовж 20-30-х років», — Олександр Коваленко, директор Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М.Лазаревського, відповідальний редактор видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальне видання, що побачило світ на Чернігівщині, виклали у вільний доступ.

Презентацію видання проводили в Інституті історії і, за словами його авторів, головна мета – це запобігання тоталітаризму.

«Тоталітаризм, а це головна причина всіх лих. Він має тенденцію до відтворення. Тому що більше з’явиться таких книг, то… Це як попередження. Сигнал про небезпеку. Тоталітаризм багато чого обіцяє і багато людей купуються на ці принади, але за всім цим розстріли і трупи, трупи, трупи», — Тамара Демченко, автор книги, доцент кафедри історії Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського.

Фінансування друку відбувалося з обласного бюджету. Причина актуальності саме цієї теми для влади – не допустити повторення трагічних сторінок історії.

«Завдання цієї книги. Це не просто книга-спомин, це нагадування, пересторога, щоб не повторилося подібне», — Ігор Слезко, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У стінах Ніжинської центральної міської бібліотеки імені М. Гоголя відбулася презентація унікальної книги – асирійсько-російського словника.

Наклад примірника – 70 одиниць, але з його текстом можна ознайомитись ще й в електронному вигляді. Розповсюджуватимуть книгу по бібліотеках області. Видання є науково-популярним і призначене для широкого кола читачів.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button