Суспільство (відео)

Транспортний «геноцид» у Сновській ОТГ (Відео)

Малий не може доїхати на навчання до Сновська, він навчається у школі № 3.

«Семенівська маршрутка не ходить, скасували, корюківська іде – коли бере, коли не бере, повна йде і не бере», — мешканець с. Кучинівка Олексій Мелащенко.

Для мешканців сіл, що увійшли до Сновської ОТГ, новий рік розпочався із неприємностей. Люди розповідають: дістатись зранку до центру громади – Сновська – тепер вкрай проблематично.

« Щорський автобус, до Щорса можна дістатись тільки о 10-40. На роботу їздять – то машини їх забирають, то з кимось домовляються. Добираються хто чим може», — мешканка с. Кучинівка Марія Кожанова.

«Зараз їду до пенсійного фонду оформити пенсію. Мені треба о дев’ятій бути там. Чи встигну, чи не встигну – не знаю. Своєї ж машини нема, ловимо, що доведеться, але нереально щоб хтось зупинився», — мешканець с. Кучинівка Олексій Мелащенко.

«Виходжу так приблизно, щось має їхати, а що – і сам не знаю. Може, руку підніму, може, попутки якісь зупиняться. Так виїжджаємо», — мешканець с. Кучинівка Дмитро Литвиненко.

Коли на Сновщині розпочався децентралізаційний процес, то кілька спроможних сіл хотіли об’єднатися в громаду – без бюрократичного райцентру. Але місцеві чиновники шляхом погроз змусили селян відмовитися від цієї ідеї і пішли шляхом гібридної спотвореної децентралізації за схемою «один район – одна громада».

Від об’єднання громади очікували якісних змін на краще. Мовляв, спостерігали за досвідом успішних громад, сподівались, у них буде не гірше. Утім, практика поки доводить протилежне.

З’ясовувати, чому виникла проблема з транспортним сполученням у громаді, ми вирішили з автостанції у Сновську. Але тут нас чекав неабиякий сюрприз. Від початку року вона взагалі не працює і це створює додаткові проблеми для мешканців об’єднаної громади.

«Були лавки, урни – прибрали, і всередині немає. Ну хоч би лавки людям залишили», — мешканець м. Сновськ Володимир Луданік.

«Дуже незручно, що немає автостанції, немає навіть де заховатися од вітру, стоїмо вже 42 хвилини. Вже змерзли», — мешканка с.Гвоздиківка Наталія Омельченко.

Сновчани обурюються: писали заяви і міському голові, і навіть голові обласної ради Ігорю Вдовенку.

«А результату немає, тільки розклад друкують у кожному номері і на цьому скінчилась любов. Нема нічого», — мешканка м. Сновськ Ніна Устименко.

«Автобуси приходять не точно, бо попутні. І треба місце, де погрітися. Навіть якщо піти на вокзал, там не видно цього автобуса, коли він підходить і треба бігати, особливо коли сумки важкі», — мешканець м. Сновськ Микола Чернігівський.

У Сновській міській раді, що розташовується за символічною адресою – на Банковій, запевнили: закриттям автостанції і транспортними проблемами теж «занепокоєні».

«Це буде вирішуватись, це болюче питання, що виникло не вчора, а роками воно є. Ми це питання зараз вивчаємо, працюємо з місцевими перевізниками, щоб їх якось спонукати, щоб не тільки зручні маршрути – до Чернігова, а й по селах. Є три перевізники, хто буде їздити до Чернігова, вимагаємо, щоб один маршрут був на Чернігів, другий – на Низківку», — голова Сновської ОТГ Олександр Медведьов.

Намагаються вирішити й питання із автостанцією. Керівник громади розповідає, що написав листа власнику автостанції – директору обласного підприємства автобусних станцій.

«Зрозумійте, будь ласка, те, що ми могли зробити, ми зробили. Вони цього питання не вирішують, вона збиткова, тому не може існувати на території міста Сновськ», — голова Сновської ОТГ Олександр Медведьов.

Як вихід, запропонували власникам автостанції організувати зупинку автобусів біля залізничного вокзалу, розглядають і можливість передачі автостанції в оренду місцевим перевізникам.

Та допоки чиновники переливають обіцянки з пустого в порожнє і божаться, що спати ночами не можуть через транспортні баталії, прості люди проходять сім кіл пекла, аби доїхати до райцентру.

Але ЧЕline обов’язково простежить, чи виконає свої обіцянки очільник громади! Тому крапку в цьому питанні ми поки не ставимо!

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button