Суспільство (відео)

Тривожні елементи і чорні кольори на дитячих малюнках: чи варто перейматися батькам (Відео)

Більшість дітей свої фантазії реалізують за допомогою малюнка. Багато з них зображують на папері маму, тата, домашніх улюбленців тощо. Але з початком повномасштабної війни більшість дітей кардинально змінила сюжети своїх малюнків. На них можуть бути зображені бойові дії, ракети, кров або могили. Чи варто перейматися батькам? Ми вирішили поцікавитись у професійного арттерапевта.

«Якщо якийсь непродуктивний малюнок, батькам щось не подобається або дуже багато темних кольорів – це те, чого бояться батьки. «Боже, він малює тільки чорним кольором!» Або «Раніше малював іншим, а зараз обирає тільки чорний». Не варто зараз хвилюватися, бо все те, що проявилося на папері, вже не володіє нами всередині. Цей емоційний стан уже вийшов із дитини. Варто просто спитати: Як тобі після цього малюнка? Чи полегшало тобі? Можна розпитати дитину, що означає цей малюнок», — Наталія Лазаренко, психологиня та сімейний арттерапевт.

Але не слід такі малюнки розвішувати на стінах будинку чи кімнати.

«Можливо, буде проблема, якщо дитина малюватиме щось подібне і розвішуватиме на стінах у своїй кімнаті. То такого краще уникати,аби не жити в атмосфері депресії. Так, ми як батьки повинні відстежувати та звертати увагу, якщо з’являються якісь ще симптоми або прояви, яких раніше в дітей не було. Тоді треба проконсультуватися з психологом. Дитина собі помалювала, то треба поговорити з нею, розпитати про малюнок. Але не переляканим голосом. Бо діти дуже зчитують тривогу батьків і самі будуть включатися в цей процес», — Наталія Лазаренко, психологиня та сімейний арттерапевт.

Також не слід хвилюватися, якщо дитина робить малюнки з натиском або сильно заштриховує лініями. Зараз психологи радять ще більше спілкуватися з дітьми, вибудовувати з ними довірчі стосунки, і тоді про всі проблеми ви будете дізнаватися від них, а не з малюнків.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button