Суспільство (відео)

У Чернігові найгірша ситуація із доступом до укриттів по області (Відео)

З 2509 захисних споруд та найпростіших укриттів у Чернігівській області 614 є непридатними, а 314 були взагалі зачиненими. Більша половина з них знаходяться саме у Чернігові. Такі результати комплексної перевірки, яка проводилися за дорученням Президента після нещасного випадку в Києві, коли люди не змогли потрапити до укриття через те, що воно було зачиненим.

«Корюківський район — 158 обстежено, 11 зачинено (7 %), 16 непридатні (10 %). Новгород-Сіверський район — 93 обстежено, 9 зачинено ( майже 10%) і 6 непридатні ( 6,5 %). Ніжинський район — 385 одиниць обстежено, 73 зачинено (19 %), 109 непридатні (28 %). Прилуцький район — 329 обстежено, 49 зачинено ( майже 15%), 71 непридатні (майже 22%). І Чернігівський район — найбільший, включно з Черніговом — 1544 підлягали обстеженню, 172 зачинені (11 %) і непридатні 412 (майже 27%)», — перший заступник начальника Головного управління ДСНС України в Чернігівській області Дмитро Безкостий.

По місту Чернігову обстеженню підлягав 1291 об’єкт укриття, з яких зачиненими виявилося 159, а непридатними — 355. За словами Сергія Болдирева, найчастіша проблема, через яку визначали непридатність — це відсутність запасу продуктів, води та неналежний санітарний стан. Утім,

«На жаль, у нас і досі під час перевірки сотні укриттів були закриті і під час повітряної тривоги фахівці ДСНС, поліції, групи, які створювались для того, щоб вивчити цю ситуацію, не змогли туди потрапити. І це вже схоже на саботаж, тому зрозуміле рішення останнього РНБО посилити кримінальну відповідальність за стан укриття і можливість доступу.

Указом Президента визнано, що стан укриттів у ряді регіонів та населених пунктах, в тому числі й у місті Чернігові, незадовільний. Поставлене пряме завдання — притягнути до відповідальності посадових осіб і всіх, хто відповідає за цей напрямок. У рішенні ради оборони визначено, що в місті Чернігові робота керівника відділу з надзвичайних ситуацій незадовільна», — директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА Сергій Болдирев.

За рішенням Ради оборони області вже направлений відповідний лист до Чернігівської міської ради, яка до 29 червня повинна винести рішення щодо притягнення до відповідальності осіб, які відповідають за стан та доступ до укриттів. За словами Сергія Болдирева, мова може йти і про звільнення. Владнати стан справ укриттів, які визнані як непридатні, необхідно до 10 липня, а головна задача — забезпечити доступ для всіх укриттів будь-яких форм власності.

«Якщо укриття знаходиться на балансі або обслуговується медичними закладами, то відповідальність несе директор або начальник цього медичного закладу, де знаходиться укриття. Якщо укриття, найпростіше сховище (підвал) знаходиться в багатоповерховому будинку, який обслуговується ЖЕКом, то відповідальність несе начальник ЖЕКу. Якщо укриття на балансі або обслуговується ОСББ, то відповідальність несе начальник ОСББ. І ці посадові особи повинні прийняти управлінські рішення в межах діючого законодавства щодо забезпечення цілодобового доступу до цих укриттів», — начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський.

Журналіст: Марина Кирієнко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button