Суспільство (відео)

У Чернігові презентували книжку до 100-річчя відомого режисера Сергія Параджанова (Відео)

2024 рік ЮНЕСКО оголосила роком Сергія Параджанова. Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М.Коцюбинського долучився до підготовки Міжнародного фестивалю-конференції «Діалог із Вічністю». До 100-річчя від народження кіномитця в музеї-заповіднику презентували книжку Юрія Мороза «Сценарії Сергія Параджанова» та показали документальний твір про відомого режисера.

«Це вже другий том. Перший том називався «Екранний світ Сергія Параджанова», а це другий том – «Сценарії Сергія Параджанова» Київського періоду», — Олена Оганесян, директорка музею Параджанова КІМУ.

Фільм Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» став знаковим для України. Кінострічка вийшла у прокат 1964 року українською мовою без дублювання російською, що було на той час неприпустимо. Цей фільм вражає своєю автентичністю. Навіть знятий він був у тому ж селі, де Михайло Коцюбинський написав свій твір. Стрічка «Тіні забутих предків» здобула перемогу на багатьох міжнародних фестивалях і конкурсах.

«Кожна людина, музикант, художник, кіношник, хто має якийсь стосунок до Параджанова, після того стає вже іншою людиною, з-під його руки виходять шедеври. Оцей світ Параджанова – він ніби вікно. Хто торкається його творчості, відкриває для себе інший світ і вже живе в ньому. Тому Параджанов він був, як ви бачите, він сьогодні є, а здається, що він тільки-тільки до нас повертається. І він уде», — Олена Оганесян, директорка музею Параджанова КІМУ.

«Вірменин, який народився у Тбілісі й сидів у російській в’язниці за український націоналізм», – так про себе казав відомий режисер Сергій Параджанов. Таким його запам’ятали.

«Дуже важко бути першим. Параджанов усюди писав, що він своїми фільмами пробив дірку в радянському кіно, вбив соцреалізм. Це, вже можна сказати, подвиг», — Олена Оганесян, директорка музею Параджанова КІМУ.

Світосприйняття та ідеї відомого режисера влада переслідувала. Подекуди його фільми не виходили в прокат через активну громадську позицію кіномитця та зв’язки з українськими дисидентами. Проте, попри заборони, арешт, Сергій Параджанов залишався вірним собі. І лише наприкінці грудня 2023-го Національна комісія з реабілітації за поданням Українського інституту національної пам’яті змогла реабілітувати кінорежисера Сергія Параджанова – через 50 років після ув’язнення його визнали невинуватим.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button