Суспільство (відео)

У Чернігові створюють препарати для тваринництва (Відео)

Препарати мікробіології широко використовують у рослинництві. В Інституті сільськогосподарської мікробіології та аграрно-промислового виробництва розробили низку препаратів для окремих культур, аби збільшити врожайність і покращити умови росту та зберігання. Одним із них є діазобактерин. Він призначений для передпосівного оброблення насіння гречки й озимого жита.

«Діюча основа препарату – це бактерії, які активно фіксують молекулярний азот, і виділені ці бактерії з природного середовища, з кореневої зони гречки», — Олена Надкернична, завідувач лабораторії мікробних взаємодій.

Цей препарат є безпечним для людей, тварин і природи. Під час його використання покращується якість одержаної продукції, зокрема збільшується в зерні кількість білка та необхідних амінокислот. Бактеризація здійснюється в день, або за один день до посіву.

«Його дія на рослини багатофункціональна. Препарат покращує живлення рослин, особливо азотне живлення. Також завдяки продукуванню фітогормональний речовин препарат сприяє росту та розвитку рослин, підвищує системну стійкість до дії збудників захворювань. Урожайність гречки з використанням біопрепарату підвищується на 15-30%, озимого жита – на 15-25%», — Олена Надкернична, завідувач лабораторії мікробних взаємодій.

«Використовували діазобактерин у вирощуванні озимого жита, також за урожайності 21 центнер препарат додав приблизно чотири центнери на гектар», — Євген Мисник, директор ФГ «Золотий пармен».

Ще один препарат, який розробили чернігівські мікробіологи, – це поліміксобактерин. Він є стимулятором росту, його використовують для поліпшення фосфорного живлення рослин шляхом обприскування рослин у період вегетації.

«Механізмом дії мікробного препарату – це те, що він продукує органічні кислоти, ендосахариди, фермент фастофазу, які розчиняють мінерало- і органофосфати й активізують процес поглиблення рослинами рухомого фосфору, що покращує фосфорне живлення рослин», — Любов Токмакова, автор препарату «Поліміксобактерин».

Поліміксобактерин застосовується в сільському господарстві в технологіях вирощування зернових культур, соняшнику, кукурудзи, зернобобових та інших культур.

«Бактеризація стимулює розвиток кукурудзи на 19%, тобто урожайність зерна зростає на 19%, ніж у контролі, а обприскування рослин – на 18%», — Любов Токмакова, автор препарату «Поліміксобактерин»

«На кукурудзі взагалі, можна сказати, як для нас, то колосальні результати були: там надбавки ішли від 10 до 50%», — Володимир Мусієнко, директор ФГ «ДЕМЕТРА – АГРО МС».

«Поліміксобактерин активно використовуємо. Наприклад, що стосується озимої пшениці, то за врожайності 25 центнерів він дав прибавку орієнтовно 5 центнерів», — Євген Мисник, директор ФГ «Золотий пармен».

«Цей препарат використовується для передпосівного оброблення зерна. Унаслідок проведених аналізів протягом кількох років це нам дало прибуток в урожаї понад 6-7 центнерів із гектара», — Андрій Стельмах, заступник директора з тваринництва ПСП «Пісківське».

Не менш важливим у рослинництві є використання препарату ризогумін.

«Біопрепарат цей комплексної дії, складається з двох компонентів. Основний компонент – це бульбочкові бактерії. Азотфіксувальні мікроорганізми, які здатні утворювати на коренях рослин спеціалізовані органи бульбочки, в яких відбувається фіксація молекулярного азоту атмосфери. Інший компонент цього препарату – це фізіологічно активні речовини. Це ауксини, це туканіни», — Дмитро Крутило, провідний співробітник лабораторії рослинно-мікробних взаємодій.

Цей біопрепарат виробляють у двох формах – торф’яній і рідкій.

«Ризогумін розроблений для таких бобових культур, як соя, квасоля, люпин і горох. Для кожної бобової культури – окремий штам бульбочкової бактерії застосовується. Збільшується не лише урожайність цих культур, але й збільшується вміст білку, жиру в продукції, якщо це квасоля, то зростає вміст цукру та крохмалю», — Дмитро Крутило, провідний співробітник лабораторії рослинно-мікробних взаємодій.

«Ризогумін для люпину давав надбавки 6-7 центнерів із гектара», — Євген Мисник, директор ФГ «Золотий пармен».

«Ризогумін використовується для сої. Оброблення зерна перед посівом, що в результаті нам дало прибавку урожаю від 10 до 15%, або це 6-7 центнерів із гектара», — Андрій Стельмах, заступник директора з тваринництва ПСП «Пісківське».

«За живими організмами, якщо ми будемо рухати в правильний бік сільське господарство, то за ними велике майбутнє», — Володимир Мусієнко, директор ФГ «ДЕМЕТРА – АГРО МС».

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button