Суспільство (відео)

У Чернігові відбулася зустріч із відомою українською письменницею Оленою Печорною (Відео)

У Чернігівській міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського відбулася зустріч із відомою українською письменницею, авторкою п’ятьох книжок – Оленою Печорною.

«У нашій бібліотеці є всі її книжки і всі постійно на руках. Навіть коли ми намагалися зібрати всі її книжки, щоб на цій зустрічі продемонструвати – це було дуже важко зробити, тому що вони постійно на руках у читачів», — директор Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи Ганна Пушкар», — директор Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи Ганна Пушкар.

Усі книги Олени Печорної стали справжніми бестселерами. Значну увагу на творчій зустрічі зосередили на крайній книжці авторки «У затінку земної жінки».

«Акцент будемо робити на крайній книжці «У затінку земної жінки», тому що якраз почерпнути жіночу мудрість – це, мабуть, книга №1 із усього мого доробку», — письменниця Олена Печорна.

В основі цієї книжки – справжня історія вчительки німецької мови з села Горбове.

«Я довго вагалася, чи взагалі братися, тому що вона базується на абсолютно реальній історії особливої жінки. Вона австрійка, але так склалася доля, що вона пустила коріння саме в нас тут на Чернігівщині. І в час, коли, на жаль, кожен українець його розуміє – це була Друга світова війна. І ми сьогодні не з чуток розуміємо, що це таке вибухи, як втрачати людей. Саме ця особлива жінка в затінку свого серця сховала ціле село», — письменниця Олена Печорна.

Франциска Цайтлер приїхала з Австралії на батьківщину свого чоловіка, де і врятувала ціле село від загибелі. І стала прикладом мужності, сили та водночас краси для багатьох.

«Як радянські війська відступали з нашого села, а німці заходили, то один офіцер, який переховувався у місцевих жителів, застрелив двох німецьких солдат. І за це німці село повністю оточили і взяли заручників: чоловіків, дітей. І оголосили такий наказ жителям села, що якщо вони не видадуть жителям села, що якщо вони не видадуть убивці, то село буде знищено, жителів розстріляно», — дослідниця історії села Горбове Наталя Хоменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відлуння Північної війни 1700-1721 рр.: книга про фрагмент буремної історії Чернігівщини

Лише Франциска Цайтлер знала німецьку. І тому їй вдалося домовитися з окупантами.

«Якщо у селі прозвучить хоч один постріл проти німців, то її вб’ють разом із дітьми першими, а село знищать. Але так сталось, що село було врятоване», — дослідниця історії села Горбове Наталя Хоменко.

На творчій зустрічі була присутня і правнучка головної героїні книги.

«На даний момент я теж військовослужбовиця, як то кажуть, може, зірки так зійшлися, щось, може, спільне, мабуть, і я щось дам у цю перемогу. Тому що я в неї вірю. Я знаю, що вона обов’язково буде», — правнучка Франциски Цайтлер Тетяна Смаль.

Минулого року книжку «У затінку земної жінки» переклали англійською мовою студенти Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя. І, можливо, скоро прочитати її зможуть не лише українці, але й читачі з-за кордону.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button