Суспільство (відео)

«Україна – це новітній полігон випробувань»: історія війни колишнього судді з Чернігівщини (Відео)

«Зловили диверсанта, ну, таке, міна під ногами впала, не вибухнула», — Ігор Шипов – прикордонник.

Так сором’язливо розповідає про свій бойовий досвід Ігор Шипов, уродженець Чернігівщини, який усе життя присвятив правоохоронним органам, обіймав посаду судді в Новозаводському районі, але події 24 лютого минулого року змусили змінити професію та стати на захист країни.

«24-го прокинулися від того, що були перші вибухи, ракетами, напевно, бомбили «Півці», аеродром. Одразу своїй сім’ї сказав, щоб вони виїжджали, а я залишився вже тут, після обіду пішов у військкомат, подивився, людей дуже багато, я розвернувся і пішов назад, потім почали зідзвонюватись із друзями, працівниками, відставниками МВС, прокуратури. І ми вирішили самоорганізуватися. Нас було 33-34. Почали здійснювати патрулювання, організацію несення служби, поліції, молодим хлопцям допомагали, щоб вони організувалися, бо не секрет, що в нас командування зникло раптово на кілька днів із Чернігівської області. Потім уже ходили на пости, диверсантів ловили, допомагали людям, коли бомбили тут, розбирали завали, людей витягували. Зустрічали гуманітарну допомогу, розвозили, чим могли, тим допомагали», — Ігор Шипов – прикордонник.

Щойно ворог відійшов із Чернігівщини, Ігор не міг сидіти склавши руки та пішов добровольцем у 105-й прикордонний загін, бо розумів, що війна триває.

«Зараз, після того, як був призваний до лав прикордонників і нашої прикордонної славетної служби, я займаюся своєю ж діяльністю, тобто більше пов’язаною з юридичною, захистом прав військовослужбовців прикордонної служби. Підказується, організовується, надається допомога, щоб не порушувати ні законів, ні законодавчих актів», — Ігор Шипов – прикордонник.

За словами прикордонника, що стосується подальшого розвитку війни, то є необхідність переозброїти країну й ефективно знищувати ворога.

«Перебіг війни може закінчитися тільки нашою Перемогою. Зараз дякуючи Богу, суспільству всьому, ми отримуємо допомогу від закордонних наших колег і союзників. Що це дає? Вони нам дають нову зброю. Наша державна прикордонна служба, як і всі війська, всі Збройні Сили, переозброюються на новітню зброю, за стандартами НАТО, за стандартами Європейського Союзу. Зараз так склалося, що Україна – це новітній полігон випробувань, хоч як би прикро було про це казати, але відбуваються випробування саме новітньої зброї всіх зразків. Це переозброєння, переоснащення нашої країни», — Ігор Шипов – прикордонник.

Колишній суддя поділився найбільш пам’ятним випадком із його судової практики.

«Були такі випадки, що доводилося відмовляти після 2014 року, коли почалась Революція Гідності в нас у Чернігові, відбулося захоплення районної та обласної адміністрації. Після цього були подання від Чернігівської обласної прокуратури на проведення обшуків саме в цих людей, які захищали та стали на захист суспільства, я вважав, що це порушення всіх прав людини, тому я відмовив у наданні цих обшуків», — Ігор Шипов – прикордонник.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button