Суспільство (відео)

У Чернігові відбувся книжковий фестиваль (Відео)

На вихідних у Чернігові відбулася Покровська книжкова толока, яку проводять у місті щоосені, починаючи з 2018 року. Торік фестиваль не відбувся через повномасштабне вторгнення на територію України. Цьогоріч Покровська толока вперше відбулася в просторі художнього музею ім. Григорія Ґалаґана та за підтримки обласної програми функціонування української мови як державної.

«Ми долучилися зі свого боку зі своєю виставкою, літературна спільнота долучилася зі своїми презентаціями книжок, було багато авторів, письменників, бібліотечні наші заклади долучилися з представленням своєї діяльності та з книжковими виставками, і також книгарні», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Григорія Ґалаґана.

Покровська толока згуртувала навколо себе письменників зі Львова, з Чернігова й області. На ній були представлені презентації книжок, майстер-класи, онлайн-лекції та виставки книжок.

«Дні толоки були доволі насиченими. Ми починали працювати з самого ранку. З 10-ї і десь до 19-ї години постійно відбувалися якісь заклади. І люди приходили – і відвідувачі, і самі письменники – їм було цікаво поспілкуватись. Дуже приємно, що нашу толоку відвідав директор Польського інституту в Києві пан Роберт Чижевський. Він особисто представив перекладну літературу українською мовою», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Григорія Ґалаґана.

Під час тривоги заходи толоки проводили в укритті, аби не наражати учасників фестивалю на небезпеку. Багато хто вважає, що проведення подібних заходів не на часі, проте на толоку завітало багато поціновувачів літератури та мистецтва.

«Необхідність є у проведенні таких заходів, тому що ми наголошуємо на важливості української мови, важливості українського книгодрукування, важливості підтримки україномовних книг, україномовних видань. І цей захід ще раз додатково підтвердив необхідність і зацікавленість як із боку літераторів, так і з боку поціновувачів книжок», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Григорія Ґалаґана.

Цьогоріч із 20 по 22 жовтня завдяки координаторці Безкоштовних курсів української мови та організаторці Чернігівської книжкової толоки Людмилі Зіневич Покровська книжкова толока відбудеться і в Мюнхені. На неї запрошено багато українських авторів. Таким чином українська культура та література мають можливість розвиватися не лише на території нашої країни, а й далеко за її межами.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button