Суспільство (відео)

У Чернігові замість лікарні залізничників буде реабілітаційний центр АТО (Відео)

У Чернігові ветерани війни на сході країни взялися за реалізацію проекту всеукраїнського значення – створення реабілітаційного центру для ветеранів АТО. Головна мета – повернути до цивільного життя не тільки ветеранів, але й їхні родини.

«Причина створення – повернути людей та їхні сімї до повноцінного активного життя. Завдання центру – допомогти сім’ям стати повноцінним ресурсом для цих людей. Вони повинні прийняти ті нові цінності, що приходять у їхню сім’ю», — розповідає Віктор Мозговий, директор «Чернігівського обласного центру комплексної реабілітації та обслуговування учасників бойових дій, членів їхніх родин і сімей загиблих».

Пережите на фронті і те, що ці люди зустрічають тут, ламає багатьох, якщо не більшість. Як наслідок – конфлікти в сім’ї, поповнення так званого неблагополучного контингенту, втрата трудового ресурсу областю, часто назавжди зламані людські долі.

«Найчастіше ветеранів охоплює зневіра. Зневіра в собі, зневіра в громаді, відчуття непотрібності. І з цим треба працювати», — зазначає Павло Славинський, ветеран війни на сході України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Благодійний бал у Чернігові: учасники АТО танцюватимуть за мир

«Від цих нерозумінь мирне життя певною мірою складніше, ніж на фронті. Бо коли ти приходиш додому, то нерозуміння в сімї, на роботі провокує конфлікт, так би мовити, з усіма. І в тебе бажання – знову піти на фронт», — говорить Андрій Требух, голова Ради АТО при Чернігівській міській раді, ініціатор створення центру.

Більшість цивільних психологічно просто відмовляється розуміти, через що пройшли ветерани, для чого і для кого вони воювали, а для багатьох події на сході взагалі не є їхньою війною.

«Багато людей не відчувають війни. Вони живуть звичайним життя і для мене це дивно», — зауважує Віталій Заєць, ветеран війни на сході України.

«Як сказала дочка одного з ветеранів… Він повідав мені таку історію. Сказала «Хто тебе посилав? Я тебе туди не посилала». І для людини це було дуже боляче – що найближчі не розуміють, чому людина ризикує своїм життям», — розповідає Віктор Мозговий, директор «Чернігівського обласного центру комплексної реабілітації та обслуговування учасників бойових дій, членів їхніх родин і сімей загиблих».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині учасники АТО отримали у власність 884 земельні ділянки

Боротьба ветеранів за створення центру від зародження ідеї триває роками. Адже відбувається в умовах бюрократії, байдужості та безгрошів’я. Проте вже сьогодні є досягнення. По-перше, центр створено. По-друге – і найголовніше – він працює. Більшість штату поки що становлять волонтери, але вони вже реально допомагають родинам і ветеранам.

«Звертаються не тільки бійці АТО, але й їхні сімї, діти. Ось нещодавно була ситуація, коли людина повернулася, побула вдома два дні і повісилась. І дитина була свідком цього», — відзначає Ірина Глушко, волонтер, психолог центру реабілітації.

«Я думаю, що він дуже потрібен. Хлопці які приходять з війни, їм потрібна реабілітація – і фізична, і психологічна», — наголошує Любов Гусаченко, сестра-господиня реорганізованої вузлової лікарні.

Для повноцінної реалізації  потрібні майже 100 мільйонів гривень. Планують залучати державні кошти. Допомогу області вбачають у виділенні фінансів на штат і комунальні. Найголовніше, до чого закликають ветерани, щоб як політики і чиновники, так і пересічні чернігівці розуміли: цей центр створюється не тільки для них, а для всіх жителів  області. Адже ці люди, часто зламані війною, і формують наше суспільство.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button