Суспільство (відео)

Унікальна книгозбірня: історія і реалії сьогодення Чернігівської обласної бібліотеки для дітей (Відео)

Чернігівській обласній бібліотеці для дітей – 125 років. Вона вважається найстарішим в Україні спеціалізованим  закладом для бібліотечного обслуговування дітей і підлітків. Історія бібліотеки дуже цікава. Спершу вона існувала як відділ загальної читальні Чернігівської громадської бібліотеки. Потім кілька разів бібліотеку закривали, змінювали назву, переносили з однієї адреси на іншу. У часи Другої світової війни фонд бібліотеки було повністю знищено. Відновити бібліотеку допомогли небайдужі містяни. 1988 року бібліотека отримала нове приміщення, де зараз і розташовується.

«Дивом є те, що бібліотека залишилася цілою, неушкодженою в часи цієї війни. І вже в березні 2022 року бібліотека почала працювати. Яким чином? З’явилися перші публікації на сайті нашої бібліотеки. Ми вже були з своїми читачами в ці непрості страшні часи. На даний момент це сучасний заклад, із гарним фондом, що нараховує приблизно 140 тисяч найменувань документів. Відвідують бібліотеку і дорослі, і діти, нараховується їх орієнтовно 14 тисяч користувачів», — Оксана Трухан, завідувач відділу обслуговування Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

В обласній бібліотеці для дітей реалізується безліч проєктів різних напрямів: патріотичні, навчальні, виховні, пізнавальні, а також майстер-класи для дітей і дорослих.

«Чимало є проєктів таких для маленьких користувачів наших. У нас уже багато років працює ляльковий театр «Пізнайко», у репертуарі якого десь 100 вистав різного напряму, різної тематики. Для маленьких користувачів є такий прекрасний відеопроєкт, який рекомендую всім: «Казки від бабусі-Ягусі». Чимало проєктів ми розпочали з початком російсько-української війни. І ці проєкти надзвичайно серйозні. Наприклад, існує такий проєкт «Загиблі герої Чернігівщини». Це не тільки матеріали на наших сайтах у блогах про цих Героїв, які загинули. Це також створення виставки-меморіалу», — Оксана Трухан, завідувач відділу обслуговування Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Чернігівська обласна бібліотека наразі стала не тільки культурним осередком, але й патріотичним. Завдяки створеним проєктам відбувається патріотичне виховання дітей. Також працівники бібліотеки безпосередньо допомагають ЗСУ – плетуть маскувальні сітки.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button