Суспільство (відео)

Літні отруєння: як обрати безпечну їжу та не перетворити відпочинок на пекло (Відео)

Зневоднення, гостра ниркова недостатність і сальмонельоз, що призводять до реанімації. Усе це наслідки харчових отруєнь організму. Влітку ризик підхопити таку інфекційну хворобу значно зростає. Під час вживання неякісної їжі чи води до організму можуть потрапити шкідливі бактерії.

«Це може бути паличка сальмонельозна, паличка дизентерійна. Навіть патогенна кишкова паличка може викликати захворювання. Також такі умовно патогенні, як цитробактер, ентеробактер, часто викликають захворювання, особливо у дітей ротовіруси й ентеровіруси. Захворювання виникає при вживанні або цих мікроорганізмів, або їхніх токсинів, які виробляє ця мікрофлора», — завідувач інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні №2 Світлана Ворона.

Світлана Ворона пояснює, що захворювання завжди виявляється гостро. Все починається з ознобу. Температура тіла сягає 38-39 градусів. З’являється біль вверху живота та по ходу кишківника. Людину нудить, виникає часте блювання. З’являється діарея з домішками слизу чи крові. Лікар наголошує на тому, що під маскою отруєння можуть ховатися хірургічні хвороби, такі як панкреатит, холецистит або шлункова виразка. Тому не варто займатись самолікуванням. Якщо ж є впевненість, що це саме отруєння, а звернутись до лікаря не маєте можливості…

«То ви самі можете надати собі медичну допомогу. Промити шлунок кип’яченою волой. До 5-7 л рідини прийняти, а потім можна штучно викликати блювоту. І прийняти сорбенти. І намагатися вживати багато рідини. Це може бути зелений чай, узвар, кип’ячена вода. І за першої ж нагоди звернутися до лікаря, щоб він призначив правильне лікування», — завідувач інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні №2 Світлана Ворона.

Лікар застерігає, що є високий ризик отруєнь водою з річок і неперевірених колодязів. Тому варто мати при собі кип’ячену рідину та не ковтати воду під час купання. Також небезпечні салати, для приготування яких використовуються майонез і сметана. Швидко псуються паштети, холодець, заливне, ковбаси та кремові кондитерські вироби.

«Усі швидкопсувні продукти, якщо ви готуєте їх самі, можуть зберігатися без холодильника не більше ніж дві години. Якщо ж із якихось причин вам доведеться вживати ці продукти, то обов’язково забезпечте їм термічне оброблення. Тобто можна їх прокип’ятити, просушити, просмажити. Більшість мікроорганізмів під час термічної обробки повністю зруйнується та не спричинить кишкового захворювання», — завідувач інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні №2 Світлана Ворона.

Аби уникнути отруєнь, у Держпродспоживслужбі категорично не рекомендують купувати продукцію на стихійних ринках. Краще придбати їжу в магазині чи на базарі. У першому випадку вся продукція має гарантії якості від виробника, а у другому – її придатність до вживання перевіряють лабораторії ветсанекспертизи. Аби ознайомитись з сертифікатами якості, покупцю достатньо попросити в продавця на ринку висновок лабораторії. В магазині ж варто ознайомитись з маркуванням, де слід звернути увагу на виробника, склад, строки придатності та умови зберігати. А якщо інцидент все ж стався, то свої права можна захистити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: М’ясні продукти цього тижня стали найпоширенішою причиною отруєнь в області

«Людина, по-перше, пише звернення до Держпродспоживслужби, у відділ звернення громадян, й описує свою ситуацію. Бажано для підтвердження того, що вона отруїлася саме цими продуктами, надати якісь чеки про придбання продукції в тому чи іншому магазині. Також довідку з лікарні, якщо зверталася до лікарні. Що саме ці продукти стали причиною отруєння», — заступник начальника управління безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини Руслан Сіробаба.

Якщо ж людина до лікаря не зверталася, то вона має написати звернення до Держпродспоживслужби та докласти до нього чек. На підставі цих документів спеціалісти проведуть позапланову перевірку торгової точки. А от відшкодувати свої витрати можна, звернувшись до управління захисту прав споживачів.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button